2 sep. 2012

Kletcha

Förra veckan fick de bli kakor som de flesta brukar baka vid högtiderna men då vi tycker dessa kakor är så goda så orkar vi inte vänta till Jul/Påsk för dessa kan man äta året runt,dock inte varje dag.
Dessa kakor har en doft av kanel,muskonöt och en massa härliga smaker som är fyllda med valnötter & ljus sirap som enligt oss blir snäppet godare men de går lika bra och ta utan om man föredrar det.





Ca 40kakor
Ingredienser:

1st jäst(röd)
2.5dl mjölk
500g smör
6.5dl socker
2ägg
0.75tsk salt
0.5tsk bakpulver
0.5tsk kanel
2msk kletcha krydda
1 paket vetemjöl - 6 dl.

Fyllning:
Valnötter 300g
Ljus sirap ca 1.5dl

Gör så här:
1.Smält smöret i en kastrull,ta bort från värmen och häll i all socker och rör om.
2.Lägg på plattan igen och häll i mjölk tills det blir 37grader.Häll i kletcha kryddan och rör om.
3.Lägg vetemjöl,bakpulver,kanel i en skål .
4.Lägg jäst i en större bunke och häll i salt och rör om,medans du häller i den ljumma mjölk-smör
   blandningen och rör om.Knäck i äggen och sist vetemjöl blandningen och rör med en träslev tills
   du har en smidig deg,gör inget om den är len.Den blir bättre sen då den har jäst till sig.
5.Lägg plastfolie över degen och låt jäsa i 2 timmar.
6.Sen tar man lite deg i taget,dvs tar en boll och gör ett hål i mitten med tummen och sedan
   lägger jag en tesked med valnötter som jag hällt över sirap över så de är kladdiga.
7.Sen nyper jag till så hålet stängs igen och sen använder jag min form,och har du ingen kletcha
   form så kan du platta till den ,går lika bra dock blir det finare med form.
8.Lägg kakorna på plåt med bakplåtspapper och täck med bakduk.Sätt ugnen på 225g.
9.Efter en halvtimme jäsning så tar jag den första plåten som legat längst och penslar på med
   uppvispat ägg och sedan in i mitten av ugnen tills de blir gyllenbruna kan ta mellan 10-15min.
   Du känner din ugn bäst.

Tips: Kolla på videoklippet om du vill se hur jag fyller mina kakor Video-klipp

Kram

14 kommentarer:

  1. Ser så goda ut. Gillar att det är fyllning i dem, mums!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack,de är verkligen kalasgoda och med fyllningen på toppen gör de ännu godare

      Radera
  2. Det här var nytt för mig, intressant och säkert goda!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har ätit dessa så länge ja kan komma ihåg men då var de mer som mjukbulle och de var väl okej när man var små men nu när ja är kräsen så gör ja de på mitt sätt och så mycket godare

      Radera
  3. Vilka spännande och fina kakor. Verkar jättegoda!! Vad är kletcha krydda???

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack,dem är supergoda.Kletcha krydda är en blandning av många kryddor och den heter just kletcha krydda som man hittar i de utländska matbutikerna.

      Radera
  4. Kul med fyllning i kakorna! Har tänkt att baka md muskot, men har ännu inte blivit av...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja de gör faktiskt hela kakan,åh ska bli spännande och se vad du hittar på

      Radera
  5. Oj så gott det låter! Riktigt spännande med fyllning i. Och så fina de är :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Japp gött är de verkligen.Tack så mycket

      Radera
  6. Härliga kakor och gott med fyllning också

    SvaraRadera