8 apr. 2014

Himmelsk Marängtårta

Sonen fyllde år i helgen och det firade vi så klart.Blev 3 tårtor totalt.Vi börjar med Roy Fares 
" Himmelska marängtårta" som såg så god ut att jag var tvungen och göra den.God var den men allt för söt för min tunga men så hade jag inte ätit sött på en vecka eller så kanske man inte skulle använda all maräng.Marängtårta med sötmandel fylld med vaniljkräm och sedan spacklade jag med italiensk maräng som vi brände och toppade tårtan med färska bär.


 

Tårtbotten:
8 äggvitor
1 dl strörocker
4 dl florsocker
4,5 dl mandelmjöl
1 citron, finrivet skal
Vaniljkräm:
3 st äggulor
3/4 dl strösocker
0,5 dl maizena
0,5 vaniljstång
2,5 dl 3% mjölk
15 g rumstempererat osaltat smör
3 dl vispgrädde
Italiensk maräng:
4 st äggvitor
0,5 dl vatten
2,5 dl strösocker
Garnering:
Färska bär
1. Vaniljkräm: Rör ihop äggulor, socker och majsstärkelse i en bunke. Dela vaniljstången och skrapa ut fröna. Lägg vaniljstång och frön i en kastrull och tillsätt mjölken. Låt koka upp. Vispa ner den varma mjölken i äggblandningen. Blanda väl och häll tillbaka i kastrullen.
2. Koka upp blandningen under omrörning och sjud tills krämen tjocknat. Häll vaniljkrämen i en bunke och tillsätt smöret. Rör tills smöret smält. Ta upp vaniljstången och låt krämen kallna i kylen.
3. Sätt ugnen på 175 grader. Vispa äggvita och socker till en fast maräng­smet, Vänd försiktigt ner florsocker, mandelmjöl och citronskal. Spritsa eller bred ut fyra runda bottnar, ca 16 cm i diameter, på plåtar med bakplåts-papper. Grädda mitt i ugnen ca 15 min. Låt bottnarna svalna innan de lossas från papperet och får kallna på galler.
4. Vispa grädden fast. Blanda den med vaniljkrämen. Bred krämen på bottnarna och lägg ihop dem. Ställ tårtan i frysen ca 6 timmar. Ta fram och låt tårtan tina i rumstemperatur ca 1 timme.
5. Italiensk maräng: Koka socker och vatten till 110 grader. Vispa ägg­vitorna till fast skum. Koka sockerlagen till 121 grader. Häll sockerlagen i äggvitorna i en tunn stråle under kraftig vispning. Fortsätt vispa tills marängen är kall.
6. Stryk bort eventuell vaniljkräm som runnit ut från tårtan. Bred den italienska marängen runt om. Bränn marängen med en gasbrännare och garnera tårtan med färska bär.
 
 
Tårtbrickan kommer i från www.siluett.se

Kram

2 kommentarer: