15 dec. 2013

Vaniljkola toppat med flingsalt

Igår kväll blev det vaniljkola med flingsalt.Helt vansinnigt goda med saltet som bryter av det söta och gör så det blir ren njutning i gommen.Dessa smälter i munnen men man kan välja och ha hårdare kola om man vill så.Vill önska alla därute en riktig härlig 3e Advent.


Ingredienser
170 g glykos
250g socker
80 g smör
2 dl grädde
0.5 st vaniljstång eller 1 tsk äkta vaniljpulver 
0.5 tsk havssalt
 Flingsalt att strö på toppen                

Gör så här

1. Smält ihop smör, grädde, havssalt och vanilj på svag värme i en liten kastrull.
2. Koka samtidigt upp glykos och socker på hög värme i en tjockbottnad kastrull till cirka 170 grader, färgen ska då vara ljust bärnstensfärgad.
3. Tag av kastrullen med det karamelliserade sockret från spisen och blanda försiktigt ner smör- och gräddblandningen.
4. Ställ tillbaka kastrullen på plattan, sänk värmen, och låt koka upp igen.
5. Rör om då och då så att det inte bränns vid i botten och tag av när kolan har nått cirka 123 grader. Om du är osäker, gör gärna kulprov. Tag ur vaniljstången.
6. Häll upp kolan i en form klädd med bakplåtspapper. Låt svalna någon minut och strö ev. över grovt havssalt för lite extra piff.
7. Låt svalna 3-4 timmar i rumstemperatur, skär sedan i bitar och slå in i smörpapper. Förvara torrt och svalt.
Receptet kommer från Pärlans Konfektyr
 
Kram

6 kommentarer:

  1. Hej. Ditt recept på utländskt godis "akode" hur många halsband blir det utav detta recept . Och ska man verkligen bara blanda alla ingredienser och invänta på att det ska börja koka ? Tack på förhand

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej,är inte hundra procent säker hur många jag fick men de blev lagom mycket.japp det här receptet har vi fått från tyskland så de är så enkelt och ska bara röras om.lycka till.

      Radera
  2. mm, lät jättegott det hära =)

    SvaraRadera