Ingredienser
170 g glykos
250g socker
80 g smör
2 dl grädde
0.5 st vaniljstång eller 1 tsk äkta vaniljpulver
0.5 tsk havssalt
Flingsalt att strö på toppen
Gör så här
1. Smält ihop smör, grädde, havssalt och vanilj på svag värme i en liten kastrull.
2. Koka samtidigt upp glykos och socker på hög värme i en tjockbottnad kastrull till cirka 170 grader, färgen ska då vara ljust bärnstensfärgad.
3. Tag av kastrullen med det karamelliserade sockret från spisen och blanda försiktigt ner smör- och gräddblandningen.
4. Ställ tillbaka kastrullen på plattan, sänk värmen, och låt koka upp igen.
5. Rör om då och då så att det inte bränns vid i botten och tag av när kolan har nått cirka 123 grader. Om du är osäker, gör gärna kulprov. Tag ur vaniljstången.
6. Häll upp kolan i en form klädd med bakplåtspapper. Låt svalna någon minut och strö ev. över grovt havssalt för lite extra piff.
7. Låt svalna 3-4 timmar i rumstemperatur, skär sedan i bitar och slå in i smörpapper. Förvara torrt och svalt.
Receptet kommer från Pärlans Konfektyr
Kram

Mmm, så gott!
SvaraRaderaSå gott och de ser fina ut också!
SvaraRaderaHej. Ditt recept på utländskt godis "akode" hur många halsband blir det utav detta recept . Och ska man verkligen bara blanda alla ingredienser och invänta på att det ska börja koka ? Tack på förhand
SvaraRaderaHej,är inte hundra procent säker hur många jag fick men de blev lagom mycket.japp det här receptet har vi fått från tyskland så de är så enkelt och ska bara röras om.lycka till.
RaderaOj sa gott det ser ut :D
SvaraRaderamm, lät jättegott det hära =)
SvaraRadera