25 apr. 2012

Karlsbader bullar

De här bullarna knäcker verkligen vanliga  vetebullar.Ska ni göra kanelbullar,pistagebullar,mandelmassa eller vad ni än väljer.Då ska ni välja detta recept.
Karlsbaderdeg är en blandning mellan vetedeg och mördeg, vilket gör dem väldigt mjuka och fluffiga. Dessa görs flitigt på bageriet så har du ätit en riktig god bulle så är det karlsbader bulle och gott är det verkligen.Dem kanske inte sett ut som mina gör på bild,då de har olika former och olika smaksättningar.Vilken är din favorit fyllning?Jag måste nog säga riven mandelmassa med vanilj.Fördeg:
375 g vetemjöl
25 g socker
50 g jäst
250 g mjölk


Bortgörning:
55 g socker
10 g salt
80 g äggula (4 st)
500 g vetemjöl
125 g smör
200 g mjölk (3% fett)

Gör så här:
Fördeg:
Lös upp jästen i den kalla mjölken, sedan häll  blandningen över mjöl och socker. Kör på låg hastighet i 10 minuter i din bakmaskin. Degen ska vara 29° varm i en lätt inoljad plastlåda med lock. I receptet står att den ska jäsa 30–45 minuter, men räcker gott och väl med 25 eftersom det dessutom var ganska varmt i rummet (24°).
Bortgöring:
Väg upp socker och salt och lägg det över fördegen. Sedan tillsätt  ägg, mjöl och mjölk och arbeta degen i 5 minuter på låg hastighet. Sedan tillsätt smöret i små bitar, öka hastigheten och kör i ytterligare 10 minuter tills degen blir elastisk och fin. När man tillsätter smöret i fast form får man en luftigare bulle, smält smör tynger nämligen ner glutentrådarna.
Degtemperaturen blev sen  28°. Låt den vila i lätt inoljad plastlåda med lock i 30 minuter.
Lägg sedan degen på lätt mjölat bakbord.Kavla ut degen och lägg din favoritfyllning och forma bullarna som faller dig i smaken.
Bullarna fick jäsa till dubbel storlek, det tog 50 minuter. Sedan pensla med  uppvispat ägg med en gnutta salt i och strödde på lite pärlsocker . Grädda bullarna i 230° i 8–10 minuter.
Receptet hittade jag hos http://sarabakar.se

Kram

3 kommentarer:

 1. Så fina bullar! Vet inte om jag någonsin smakat på sådana här bullar.

  SvaraRadera
 2. Oh yes! Karsbaderbullar slår alla andra bullar med hästlängder, inget snack om den saken!

  SvaraRadera
 3. Har jag aldrig testat, alltså något att skriva på to-do-listan.

  Kram Malin

  SvaraRadera