19 okt. 2011

Vaniljbavaroise

Den här krämiga moussen knäcker allt som jag nånsin har ätit.Riktigt go och den smälte på tungan och stort MMM verkligen.Man måste pröva för att veta vad jag pratar om.Och de som inte vet vad vaniljbavaroise är så är det typ en vaniljkräm.Denna fyllning passar verkligen till allt,och man kan t.om hälla upp i ett fint glass och lägga nån hallonspegel/passion/jordgubb,ja allt möjligt så har man en dessert för sig.



Ingredienser:
100g mjölk
32 g äggula
40g socker
0.5 vaniljstång
1 blad gelatin
100g vispad grädde
Gör så här:
1.Lägg gelatinbladet i kallt vatten i 5min.
2.Häll mjölk och skrapa ur vaniljstången och lägg i en kastrull och koka.
3.Vispa socker och äggula lätt och tillsätt i mjölken och sjud till 84 grader.
4.Tillsätt gelatinbladet och kyl till 20grader och vänd ned den lätt vispade grädden.
5.Lägg sedan i kylskåpet så den blir lite fast innan du fyller din tårta.Jag brukar använda den här
   mängden till att fylla en 15cm tårta.



Kram

20 kommentarer:

  1. Låter himlans gott, måste prova nästa gång jag gör tårta, kanske när min man fyller i november... Ja som älskar fluffiga vaniljfyllningar.
    Har precis gjort en kaka med krämig kokostopping på creamcheese, sååååå god att jag kan äta toppingen med sked bara :-)

    SvaraRadera
  2. Vad god och luftig den ser ut! Låter mycket nyttigare också än andra krämer med en massa smör :)

    SvaraRadera
  3. Anna-Ja absolut det tycker jag du ska göra.
    ja med,och jag som trodde vaniljmousse var min favo,nu är de vaniljbavaroise
    Klara-a den är krämig och supergod.
    Veronica-åh vad kul,absolut skriv gärna sedan vad du tyckte.de här blir väldigt lite,räcker till 15cm diameters form.

    SvaraRadera
  4. Hälla upp det i ett glas och toppa med något gott är ingen dum idé alls :-).

    SvaraRadera
  5. oooooooooooooohhhhhhhh den ser ju smarrens ut fiii fan vad gott måste pröva denna hehheheh

    SvaraRadera
  6. Katja,nä absolut inte,blir en riktigt god och lyxig dessert.Passar perfekt till nyår,det är långt dit,jag vet men bra att förbereda sig
    Önskehjärtat-a nästa person som fyller ska jag använda den här fyllningen med hallonmousse+färska hallon över,yumi yumi

    SvaraRadera
  7. hahaha är det Önskehjärtat som fyller år näst? ;)

    SvaraRadera
  8. Klara-a de är syrran som fyller här näst,men hon gör sin egna tårta,köpt tårtbotten och frukt och grädde.jag kommer göra till min sons 3års kalas som är i April,en månad efter syrran.
    sen i maj fyller hennes dotter år,så de lär bli hello kitty igen.många kalas blir det.

    SvaraRadera
  9. Men åå.. det här är nog precis det jag letar efter.. Måste fråga, smakar den lite som pannacotta?

    SvaraRadera
  10. Carola-Vet du aldrig smakat vaniljpannacotta så
    har ingen aning,vet bara att de är sjukt gott.
    men såg på google att någon hade sagt att de typ liknar pannacotta.du måste pröva detta.

    SvaraRadera
  11. Hej, till hur stort tårta räcker denna fyllning????

    SvaraRadera
  12. Hej! räcker det till ett lager alltså på en 24 cm tårta?tänkte fråga en annan sak gällande mousser, hur långt innan kan man göra en mousse som man ska ha i en tårta? kan man göra den 2 dgr innan eventet, sen dagen innan eventet fixa tårtan?

    SvaraRadera
    Svar
    1. a de beror ju på hur mycket man vill ha men ja gillar lagom mycket fyllning.Jag brukar göra samma dag eller dagen innan.de går absolut och göra fyllning 2 dagar,men då ska du inte ha något i kylskåpet som kan ta smak,för då lär de inte bli gott.
      ja absolut,ja fyller mina tårtor 2 dagar innan de ska ätas,och dagen innan spacklar ja med smörkräm och täcker de med pasta,dekorationer brukar ja göra nån vecka innan eller så.

      Radera
  13. Den blev riktigt god!!! Jag dubblade dock receptet till ett lager på en tårta med 26 cm i diameter.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Va kul och höra,åh extra fyllning blir ju bara godare.

      Radera
  14. Precis vad jag letade efter, har en tårta att göra och vill inte ha vaniljkräm utan något mer...MMMM...så jag ska testa med detta.
    Tack för en så fint och lärorik blogg.

    SvaraRadera
    Svar
    1. a den är jättegod och helt klart en stark favorit hos mig och de flesta,så hoppas de faller dig i smaken oxå.
      tack söta

      Radera
  15. Hej,
    Om man nu inte har en köksvåg hemma, finns det då en omvandlingstabell för ingredienserna? // Annelie

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tyvärr.rekommenderar dig om du vill göra den att du i så fall lånar av en granne eller så.lycka till

      Radera