27 aug. 2011

Bästa tårtbotten receptet

I går prövade jag ett annat tårtbotten recept,annars brukar jag köra 3lika delar.Men jag kollade igenom en gammal tidning och det var ett bröllop reportage med Gunilla Wall,hon som har www.tartkonst.se och jag var tvungen att testa på.
Det här receptet är mycket krångligare och mer moment men det är det värt.Vilken smak,och så saftig.När man kör 3lika delar så blir det alltid torrt på toppen,men med detta så var de så mjukt.Dessa tårtbotten är definitivt mer stabila än 3 lika delar och mycket godare smak.Rekommenderas!

Ingredienser:
18cm diameter
100g smör(rumsvarmt)
2 1/2dl strösocker (225g)
3ägg
3dl vetemjöl(180g)
2tsk bakpulver
2tsk äkta vaniljsocker
1 1/2dl mjölk

24cm diameter
150g smör(rumsvarmt)
3 1/2dl strösocker(315g)
6ägg
4 1/2dl vetemjöl (270G)
1msk bakpulver
1/2msk äkta vaniljsocker
2dl mjölk

28cm diameter
200g smör (rumsvarmt)
5dl strösocker(450g)
8ägg
7dl vetemjöl(420g)
4tsk bakpulver
1msk äkta vaniljsocker
2 1/2dl mjölk

Gör så här:
1.Sätt ugnen på 180grader.Smörj formen och fäst bakplåtspapper i bottnen på formen och klä
sidorna med remsor av bakplåtspapper så att det går några centimeter över kanten.
2.Rör smör och socker vitt,det tar ca 10min.Dela på äggulor och vitor.Rör ner äggulorna en i
taget i smör-och sockerblandningen.
3.Vispa vitorna till ett fast skum.Blanda mjöl,bakpulver och vaniljsocker väl i en separat
bunke.Rör ner det i socker-och äggulesmeten växelvis med mjölken.
4.Rör ner hälften av vitorna och blanda väl.Vänd försiktigt ner resten av vitorna.
5.Häll smeten i formen och grädda längst ner i ugnen.Lägg en bit bakplåtspapper över efter
halva tiden så att de inte blir för mörka.
6.Grädda ca 45min för 18cm,ca 55min för 24cm,ca 65min för 28cm.Kontrollera noga med en sticka
att kakan är klar innan den tas ut ur ugnen.
7.Låt svalna innan de försiktigt tas ur formarna.När de kallnat kan bottnarna frysas,väl
inslagna i plastfolie.



Lycka till

13 kommentarer:

  1. Gud vad bra att du har skrivit exakt hur mycket av varje beroende på storlek på formen!! Underlättar jättemycket! :)

    SvaraRadera
  2. Good!:)
    Skitbra att du skriver receptet!<3

    SvaraRadera
  3. Kanske man skulle testa, jag brukar med göra lika delar men mina sista har blivit jätte små, vet inte vad jag gjort för fel..?

    SvaraRadera
  4. Det måste jag testa. Håller med dig om det där med tre lika delar. Tycker också att den blir torr på toppen. Det receptet du har där låter lite som Victoria Spunge som engelsmännen använder. Det kanske är bättre med ett smörbaserat recept. Ska testa det du har lagt ut nästa gång!! Vad bra att du lagt storlekarna också :D. Tack för så många bra recept vännen! Hoppas du har en trevlig helg och att du har fått vila och haft det skönt :). Kram!

    PS, ny tävling på bloggen, fint kakfat från B`skafferi ligger i potten :D

    SvaraRadera
  5. Klara-Vad skönt och höra att du uppskattar det.Allt för mina läsare och vänner så klart :D
    Kakmonsterna-Jag delar med mig alla mina recept,även de som ska vara hemliga och hållas inom familjen.Alla förtjänar att äta och njuta av de bästa.
    Bullmammman-Trixet är att man ska vispa jättelänge med socker och ägg blandningen.ska bli så vit som möjlig,och om de inte beror på de,så har du nog för lite bakpulver eller om du öppnar spisen för snabbt.Pröva det här receptet,kanske funkar bättre för dig också.
    Caroline-Visst blir det så.a vem vet,de kanske är det.Ingen aning,a det verkar så.smör gör allt saftigt.Inga problem,ni ska också få njuta av de goda som finns här i livet.
    Jag såg tävlingen,har faktiskt inget kakfat här hemma,så de skulle ja ha bra användning för.
    Tack underbara ni som skriver kommentarer till mig,löve ya all
    Kram på er

    SvaraRadera
  6. Hej

    Så kul att se att mitt recept sprids ut bland alla bakglada! Det är absolut ett jättebra recept som jag varmt rekommenderar. Vill ni se hela reportaget med recepten till hela tårtan så kan ni kika på min hemsida; http://www.gunillawall.se/nyhetsklipp.htm

    Hälsningar
    Gunilla Wall

    SvaraRadera
  7. Gunilla-Absolut jag tar mig en titt just nu.
    Kul att du hittade min sida.

    SvaraRadera
  8. Jag testade denna botten i förra veckan på en tårta. Tyvärr var det inte jag som skulle äta den men jag kände på både doft och konsistens att botten blev grym. De som åt tårtan intygade detta :). Kommer definitivt att använda mig av detta istället för tre lika i fortsättningen. Jag har lite tårtbotten recept att testa nu snart och domen kommer på bloggen :)

    SvaraRadera
  9. Karins corners-Håller med,lite lyxigare variant och så mycket godare,ingen torr tårtbotten här inte.va kul att de blev nöjda.

    SvaraRadera
  10. vispar man sockret och smöret med elvisp i 10 min? testar nu :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. ja precis.åh va kul,hoppas du gillar receptet

      Radera
  11. Hej! Hur många lager får man med detta recept? Vill gärna testa (verkar suveränt) men vill ha tre delad tårtbotten :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag lyckades få till de till 3 lagom tjocka delar,men mer än så tror ja inte för då lär de gå sönder.
      ja men klart du ska testa,superbra tårtbotten.

      Radera