18 sep. 2010

Hallonbakelse




Ok jag vet sommaren är slut och det är höst nu,men man kan ändå göra somriga bakverk,och jag tyckte den här passade bra.Det består av hemmagjord citronfromage med hallon i,och en lätt rulltårtsbotten.Fräsch och friska bakelser med smak av sommar.Receptet kommer här.

Ingredienser:
Sockerkaksbotten:
2ägg
1/2dl socker
1 tsk rivet citronskal
4msk vetemjöl

Fyllning:
125g hallon
3 gelatinblad
2ägg
1 dl socker
1/2 msk citronskal
3/4dl nypressad citronsaft
1 dl mellangrädde
citronmelissblad

Garnering:
Hallon

Gör så här:

1.Gör en form av bakplåtspapper 35x15cm.Ställ den på en plåt.
2.Vispa ägg och socker till ett pösigt skum med elvisp eller för hand.
3.Blanda i citronskalet och mjölet.Häll smeten i formen.
4.Grädda bottnen i mitten av ugnen i 225grader ca 5min.Lossa den från pappret och
skär av kanterna så att den blir 27x11cm.Låt den kallna på plant underlag.
5.Lägg gelatinbladen i rikligt med kallt vatten.
6.Vispa ägg och soker pösigt med elvisp.Tillsätt citronskalet och saften.
7.Vispa grädden fast.Vänd ner det i äggsmeten.
8.Krama ur vattnet ur gelatinbladen.Smält dem i en kastrull på svag värme eller i en
skål i mikrovågsugnen på högsta effekt i några sekunder.Låt lösningen svalna något.
Vispa sedan ner den i en fin stråle i citronsmeten,
9.Klä en räfflad avlång kakform eller använd muffinsformen som jag gjorde,så blir
de i portionsform med plastfolie.Ta till så mycket folie att den hänger ner över
kanterna.Lägg i 3 hallon i varje form.Använder du djupfrysta bär bör de läggas i
otinade.
10.Häll i citronfromagen.Lägg på den gräddade bottnen.Täck med folie.Ställ formen
kallt tills fromagen stelnat ca 2-3tim.
11.Smidigast är att vända på plåten och sedan plocka en och en och lägga på en
tallrik.Garnera med bär.
12.Servera bakelserna genast.De bör ätas färska men kan djupfrysa.Bjud dem gärna
nätt och jämnt tinade.

1 kommentar: