24 juli 2010

Grissini ( 60st)



Tunna ,spröda och goda brödpinnar finns att köpa i många välsorterade butiker.Men det är också mycket lätta att baka hemma efter det här receptet.Fast det tar tid.De här passar till festbordet eller varför inte bara till er själva och ha som snacks.

Ingredienser

50 g jäst
2 tsk salt
1 msk socker
3 dl ljummet vatten
3/4 dl olja
2 äggvitor
ca 1 liter vetemjöl

Gör så här:

1.Smula ner jästen i en bunke.Rör ut den med salt,socker och lite av det ljumma
vattnet.Häll sedan i oljan,de mycket lätt vispade äggvitorna och resten av vattnet.
2.Rör om och blanda efter hand ner nästan allt mjölet.Arbeta degen kraftigt i bunken
med en trägaffel till en ganska fast deg.Tillsätt eventuellt lite mer mjöl,men
bara om det verkligen behövs.
3.Jäs degen med en handduk över bunken i ca 1 1/2 timme.Värm sedan ugnen till
175 grader.Knåda degen kraftigt på bakbordet.Dela den i 5 delar.Dela sedan varje
del i 12 småbitar.
4.Rulla ut bitarna till riktigt smala stänger,ungefär som blyertspennor.Baka
eventuellt bara ut ca hälften av degen i taget eftersom gräddningstiden för
grissini är ganska lång.(Den andra deghalvan kan i så fall få vänta i kylskåpet).
5.Pensla pinnarna med vatten och grädda dem i mitten av ugnen ca 20minuter.Låt dem
svalna på plåtarna och utan handduk.Förvara grissini i en tät burk.

Tips:Kan även strö på vallmofrö,örter,havssalt mm.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar