25 juni 2010

Hallonmousse Tårta


Ingredienser:

sockerkaksbotten:

1 st Ägg

2 msk strösocker

3msk vetemjöl

1 krm bakpulver

Hallon mousse:

500 g färska hallon/frysta

4 st äggulor

1 1/4 dl strösocker

1 1/2 msk gelatinpulver

2/3 dl creme de cassis

2 1/2 dl grädde

Hallonglasyr:

2 tsk gelatinpulver

1msk creme de cassis

Garnering:

10-15st hallon

100 g vit choklad

Gör så här:

1.Sätt ugnen på 175grader.Smörj bakform,22cm i diameter med löstagbar botten &klä botten med bakplåtspapper.Vispa ägg&socker med elvisp tills det blivit tjock,pösig smet.Sikta mjölet,ihop med bakpulvret,och lägg i äggsmeten,och rör om.Bred ut smeten jämn.

2. Grädda ca 7-10min,el tills kakan fått lite färg.Ta upp den ur formen,&lägg för att svalna på galler.Diska bakformen,olja in den lätt&klä botten &sidorna med plastfolie.Gör hallonmoussen.Kör hallonen i mixer till en slät smet,och sila genom en plast sil.

3.Då för att skilja bort kärnorna.ställ undan 1/4 dl hallon pure till glasyren.Vispa äggulor&socker i en värmetålig skål i 5 min eller tills det blivit en tjock,blek smet.Koka upp mjölken och häll den i omgångar över äggsmeten,under oavbruten vispning.

4.Ställ skålen över en kastrull med sjudande vatten och rör om i icirka 10 min eller tills smeten tjocknar något och täcker den baksidan av skeden,så betyder det att det är klart.Låt svalna. Strö gelatinpulvret i ett jämnt lager över 2/3dl vatten i en liten värmetålig skål och låt det stå och svälla en stund.

5.Häll cirka 4 cm vatten i en stor kastrull.Koka upp och ta av från värmen.Ställ försiktigt ned gelatinskålen i vattnet,de bör då nå halvvägs upp på skålen,och rör om tills gelatinet lösts upp.

6.Låt svalna något,rör ned gelatinet,hallon puren och likören i äggkrämen & ställ den sedan i kylskåp tills den blivit tjock men inte stelnat.Vispa grädden till mjukt skum & vänd ned den i hallonsmeten med metallsked.

7.Lägg sockerkakan i bottnen på den i ordning gjorda formen&häll hallonsmeten över i ett jämnt lager.ställ i kylskåp i flera timmar eller tills smeten har fast konsistens.Gör glasyren,strö gelatinet i ett jämnt lager över 3/4dl vatten i en värmetålig skål och låt det stå och svälla en stund.

8.Häll cirka 4 cm vatten i en stor kastrull,koka upp och ta av från värmen.ställ ned gelatinskålen i vattnet,och rör om tills gelatinet lösts upp helt.Låt svalna något.rör ned gelatinet & likören i den undanställda hallon puren,häll smeten i ett jämnt lager ovanpå den stelnade moussen & ställ i kylskåp tills glasyren stelnat.Sen till garnering,så ska det vara chokladbark på tårtan.Då ska man först täcka en bakplåt med åtsittande plastfolie.

9.Smält fin vit choklad,jag använde valrhona choklad,dyrt men gott.då över vattenbad.sedan bred ut chokladen i ett tunt lager och låt den stelna.bryt den sedan i stora ,kantiga bitar.Jag dekorerade dessa chokladbark på sidan av tårtan,satte fast då med hjälp av en klick grädde,och garnerade med hallon över tårtan och chokladrör.för att få hallonen fast på moussen så spritsade jag lite grädde.Nu är tårtan klar

7 kommentarer:

  1. Åh vad god den ser ut! Varför kan de inte ha sådana smarriga tårtor när man går och fikar på konditorier? Jag är så trött på prinsessbakelser. Hade det funnit något sådant gott och dessutom vackert så hade jag köpt det direkt! Den måste jag definitivt testa att göra :)

    SvaraRadera
  2. a den var super smarrig.för att dessa tårtor tar tid,och de inte alla som har tid.
    ja äter inte ens prinsessbakelser,men jag förstår vad du menar.Om du kommer till Norrköping så ska jag ta dig till ett cafè där du inte nånsin har smakat så goda saker.Och där kan jag lova dig att de inte har prinsessbakelser.

    SvaraRadera
  3. Här är ett recept på min favorit-moussetårta som jag gjort av två olika recept... En trio-choklad-tårta som jag bytte ut ett lager på mot hallonmousse.


    Moussetårta med tre sorters choklad alt ett lager hallonmousse

    Botten:
    1 (-1,5) paket (200g) Maryland double chocolate chip cookies
    75 (-100) g rumsvarmt smör

    Lager1 – Vit Choklad:
    200g vit choklad
    2 gelatinblad
    2 ägg
    2 dl grädde

    Lager 2: Alt 1– Ljus Choklad:
    200g ljus choklad
    2 gelatinblad
    2 ägg
    2 dl grädde

    Lager 2: Alt 2 – Hallonmousse
    ca 200g hallon
    2 dl florsocker
    1-2 msk citronsaft.
    (Totalt ska det bli ca 2-2,5dl bärsås.)
    1,5 dl grädde (ev 2 dl om man tar 2,5 dl bärsås beroende på hur bärig eller gräddig man vill ha den)
    2 gelatinblad (3 gelatinblad om man tar 2,5 dl bärsås och 2 dl grädde)

    Lager 3: Alt 1 – Mörk Choklad:
    150g mörk choklad (70%)
    2 gelatinblad
    2 ägg
    2 dl grädde
    (Ev ½ dl socker i grädden om man vill ha lite sötare mousse)

    Försökte hitta ett recept där man kan använd kakao istället då choklad är så dyrt. Har dock inte provat detta recept:
    Lager 3: Alt 2 – Mörk Choklad med kakao:
    4 msk kakao
    4 msk socker
    4 msk vatten (+ ev 2 tsk snabbkaffepulver)
    2 äggulor
    2 dl vispgrädde
    (1-2 gelatinblad – ej beprövat, jag vill dock ha gelatinblad i moussen så jag gissar denna mängd)

    SvaraRadera
  4. Fick dela upp kommentaren på två då det blev för långt

    Botten:
    Mosa choklad chocolate chip kakorna, det kan man göra genom att stoppa kakorna i en plastpåse och slå på dem med en hammare. Blanda med det rumsvarma smöret tills det blir en homogen massa. Tryck ut degen i en form med löstagbar kant.

    Lager 1:
    Lägg gelatinbladen i blöt 5 min. Smält chokladen i vattenbad. Vispa grädden medan man väntar. När chokladen smält, ta av den från kastrullen och blanda i gelatinbladen och låt dem smälta medan man rör om. Tillsätt äggen och rör om, kan vara lättare att röra med en elvisp. Blanda i ca 1-2 dl grädde i chokladen när den svalnat till rumstemperatur. Häll sedan i chokladblandningen i resten av grädden. Häll chokladmoussen på botten. Låt kallna.

    Lager 2: Alt 1
    Lägg gelatinbladen i blöt 5 min. Smält chokladen i vattenbad. Vispa grädden medan man väntar. När chokladen smält, ta av den från kastrullen och blanda i gelatinbladen och låt dem smälta medan man rör om. Tillsätt äggen och rör om, kan vara lättare att röra med en elvisp. Blanda i ca 1-2 dl grädde i chokladen när den svalnat till rumstemperatur. Häll sedan i chokladblandningen i resten av grädden. Häll chokladmoussen på lager 1. Är lättare att hälla på utan att den blandas med lager 1 om lager 1 fått kallna annars finns det risk för att lagren blandar sig med varandra. Låt lager 2 kallna.

    Lager 2: Alt 2
    Lägg gelatinbladen i blöt 5 min. Häll bort det mesta av vattnet förutom ca 1-2 msk. Låt gelatinbladen smälta i vattenbad. När gelatinet smält, ta av den från kastrullen och blanda i först 1 dl bärsås och rör om. Blanda sedan i 1 dl till och rör om. Rör sedan i ca 1,5 dl vispad grädde (om grädden hälls i när såsen är för varm smälter bara grädden och den fluffiga effekten försvinner). Häll på lager 1. Låt lager 2 kallna.

    Lager 3: Alt 1
    Lägg gelatinbladen i blöt 5 min. Smält chokladen i vattenbad. Vispa grädden medan man väntar. När chokladen smält, ta av den från kastrullen och blanda i gelatinbladen och låt dem smälta medan man rör om. Tillsätt äggen och rör om, kan vara lättare att röra med en elvisp. Blanda i ca 1-2 dl grädde i chokladen när den svalnat till rumstemperatur. Häll sedan i chokladblandningen i resten av grädden. Häll chokladmoussen på lager 2. Är lättare att hälla på utan att den blandas med lager 2 om lager 2 fått kallna. Låt lager 3 kallna. Ställ sedan in hela tårtan i kylen minst 4 h men helst över natten.

    Lager 3: Alt 2
    Mät upp kakao, socker (och ev kaffe) i en skål. Lägg i äggulorna. Sätt skålen i ett vattenbad och sjud blandningen under omrörning tills den tjocknat. (Lägg i gelatinbladen som fått ligga i vattenbad 5 min och låt dem smälta under omrörning.) Låt sedan svalna. Vispa grädden och blanda den med den kalla chokladkrämen. Häll chokladmoussen på lager 2. Är lättare att hälla på utan att den blandas med lager 2 om lager 2 fått kallna. Låt lager 3 kallna. Ställ sedan in hela tårtan i kylen minst 4 h men helst över natten.

    Garnera.

    SvaraRadera
  5. Anonym-Oj Oj,det blev suuperlångt men tackar för ditt bästa recept.det uppskattas.annars kan du mejla mig så kanske jag gör den,så hamnar recept på min sida :D

    SvaraRadera
  6. Sara-Tack så mycket,glad ja blir

    SvaraRadera