30 juni 2010

Franska Macarons






Ingredienser

Grundrecept mandelkakor
4 st ekologiska äggvitor
0.5 dl strösocker
150 g skållad och malen sötmandel
4 dl florsocker

Grundrecept smörkräm
100 g mjukt smör
1.5 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
1 st ekologisk äggula
Några droppar valfri hushållsfärg

Hallonmacarons
Röd hushållsfärg
2 msk hallonsylt

Choklad- och hasselnötsmacarons
125 g hasselnötter (istället för mandel)
2 tsk kakao
2 msk nutella
1 msk kakao

Pistagemacarons
150 g pistagemandel
Pistage-essens, efter smak
Grön hushållsfärg

Lakritsmacarons
svart hushållsfärg
1 tsk lakritsgranulat, efter smak
2 tsk Sambuca, efter smak

Violmacarons
Röd och blå hushållsfärg
Violessens, efter smak


Gör så här

1. Mandelkakor
Sätt ugnen på 150 grader.

2. Vispa äggvitorna på låg hastighet i en bunke och öka efter hand.

3. Tillsätt strösocker, lite i taget och vispa till en toppig maräng.

4. Blanda försiktigt ner malen mandel och florsocker.

5. Spritsa eller klicka ut smeten till 50 runda klickar, stora som femkronor, på en plåt med Silpat eller bakplåtspapper.

6. Låt kakorna vila på plåten 15 minuter för att förhindra dem från att spricka i ugnen.

7. Grädda kakorna i nedre delen av ugnen cirka 12 minuter, de skall vara lite mjuka i mitten.

8. Dra bort Silpat/bakplåtspappret från plåten direkt och låt kakorna svalna.

9. Smörkräm
Vispa smör, florsocker och vaniljsocker vitt och pösigt.

10. Vispa ner äggulan.

11. Färga med karamellfärg och smaksätt med valfri smak/essens.

12. Spritsa ut krämen på undersidan av 25 mandelkakor.

13. Lägg resten av mandelkakorna över som lock.

14. Rosa - hallonmacarons
Färga macaronsmeten med röd hushållsfärg.

15. Smaksätt krämen med 2 matskedar hallonsylt.

16. Bruna - choklad- och hasselnötsmacarons
Gör macaronsmeten på 125 g hasselnötter istället för 150 g sötmandel och smaksätt den med 2 tsk kakao.

17. Smaksätt smörkrämen med 2 matskedar nutella och 1 matsked kakao.

18. Gröna - pistagemacarons
Gör macaronsmeten på 150 g pistagemandel istället för sötmandel.

19. Smaksätt smörkrämen med pistage-essens och färga den med grön hushållsfärg.

20. Svarta - lakritsmacarons
Färga macronsmeten med svart hushållsfärg

21. Smaksätt krämen med 1 tesked lakritsgranulat (finns i specialbutiker och på nätet) och 2 teskedar Sambuca.

22. Violetta - violmacarons
Färga macaronsmeten med röd och blå hushållsfärg.

23. Smaksätt krämen med violessens (finns i specialbutiker och på nätet).

2 kommentarer:

  1. Hej! Jag ska göra lakritsmacarons och letar efter svart hushållsfärg för att få till den svarta som du hade här ovan. Vad använde du för färg? Har läst att pulverfärger är bra, men menas då pulverfärger till torrbortsning/tårtor? Tack för hjälpen! Mvh Sandra

    SvaraRadera
  2. Hej Sandra.Pulverfärg brukar ge en klarare färg,och de tillsätter man i torra produkterna.Pastafärg går oxå men risk att de blir mer grått,vill du köra pastafärg så är de bäst o köpa black extra.och de gäller o se till att smeten är riktigt svart.går o tillsätta både pulver/pastafärg.gäller o experimentera där lite.pulverfärg brukar ja pensla blommor,text ,etc och i macarons blir de helt perfekta.önskar dig lycka till.har du fler funderingar,så är de bara o höra av dig.


    Lakritsmacarons
    125 g mandelmjöl
    225 g florsocker
    4 normalstora äggvitor (125 g)
    25 g socker
    3 msk lakritspulver
    svart karamellfärg (el pastafärg, min anm.)

    Lakritskräm
    1 msk lakritspasta
    2 msk cream cheese
    2 dl florsocker
    10 krossade lakritskarameller, tex turkisk peppar

    Gör så här:
    Separera äggvitorna och låt dem stå i rumstemperatur över natten. Lägg mandelmjölet i en torr bunke. Sikta ner florsockret och blanda noga. Blanda ner lakritspulvret.
    Häll äggvitorna i en separat bunke och vispa dem så hårt att det går att vända bunken upp och ner utan att det rinner ut.
    Vispa ner sockret lite i taget och tillsätt karamellfärgen/pastafärgen.
    Vänd ner några skedar av marängsmeten i mandelpudret och vänd runt försiktigt tills det blandats.
    Rör därefter ner resten av marängen tills smeten blivit jämn.
    Häll smeten i en spritspåse och spritsa sedan ut runda klickar på en plåt klädd med bakplåtspapper.
    Låt stå i minst 1 timme. Grädda därefter i 160 grader i 10-12 minuter.
    Ta försiktigt loss macaronsen från plåten när de svalnat något.
    PS; tänk på att varje ugn bränner olika så ha lite koll på kakorna. Känn gärna efter om det går att lyfta upp dem efter ca 10 minuter.

    Lakritskrämen: Rör ihop samtliga ingredienser till Lakritskrämen och spritsa sedan hälften av macaronsen med krämen. Lägg ihop kakorna två och två. Förvara i burk med lock.

    Recept från tidningen BAKA nr 2 2011

    SvaraRadera