21 juli 2015

Lyxig Choklad /Jordgubbs Tårta

Choklad och jordgubbar är ju en klassisk kombination så tänkte varför inte testa de i en tårta.Sagt och gjort så blev det här slutresultatet.Denna tårtbotten blev nog den saftigaste jag ätit,jordgubbsmoussen var god & söt.Skulle nog ha kört två fyllningar till nästa gång för att bryta av de söta men älskar man sött så lär denna gå hem lika bra.
Kolasmörkräm som ja toppade med mörk chokladganache för att bryta av lite.





Ingredienser:
Tårtbotten:
330 g vetemjöl
500g strösocker
120g kakao
15 g bikarbonat
7g bakpulver
10g salt
10g vaniljsocker
3st ägg (165g)
350g mjölk
180g rapsolja
350g kokande vatten

Jordgubbsmousse:
500g jordgubbar
6st gelatinblad
2dl strösocker
5dl grädde

Kolasmörkräm:
3äggvitor
100g socker
100g osaltat smör
100g dulchey kola choklad

Chokladganache:
150g grädde
150g choklad
25g osaltat smör


Gör så här:1.Sätt ugnen på 150g.Smörj och mjöla 4st formar i storlek 21-22cm  i diameter,lägg bakplåtspapper
   på botten.Själv använde jag 3st och de blev aningen för tjocka.
2.Sikta ner de torra ingredienserna i en skål.
3.Vispa för hand ägg,mjölk & olja lätt i en annan skål.Blanda sedan ner de torra ingredienserna  i
    äggblandningen och rör om till en jämn smet.Tillsätt sist vattnet,smeten kommer att vara lös.
4.Häll sedan jämnt i alla formarna och ställ in i ugnen i ca 40min men alla ugnar är olika så håll koll
   tills stickan är torr då är kakan färdig.
5.Lägg gelatinbladet i kallt vatten i ca 5-10min.Koka jordgubbar tillsammans med sockret i några
   minuter.Ta sedan stavmixern och mixa jordgubbarna släta.Häll i dem urkramade gelatinbladen
   i jordgubbarna och rör om.Låt svalna.
6.Häll i den ovispade grädden i den avsvalnade jordgubsbladningen och ställ in i kylskåpet tills den
   har kallnat helt.Vispa sedan upp.
7.För att göra smörkrämen så behöver du koka upp den för att den ska bli marängsmörkräm med
    smak av kola.Ställ en bunke över vattenbad med äggvitor,socker och vispa för hand tills
    marängen når 65g eller tills du ser att sockret löst upp.Ta bort från värmen och använd elvisp.
   8. Tillsätt smöret i kuber och vispa tills den kallnat helt.
   9. Häll grädden i en kastrull och låt koka upp.Häll i den hackade chokladen och rör om.Ha på svag
    värme. Tillsätt smöret tills de smälter och sedan låt de svalna lite innan du häller på tårtan.
10.Varva tårtbotten med jordgubbsmousse och skivade jordgubbar mellan och sedan spackla
      med smörkräm och sedan toppa med chokladganache.Ta sedan färska bär eller de du själv gillar.

Tårtbotten receptet är Roy Fares.

Kram

3 kommentarer:

  1. Hej!
    Tänkte bara säga att du verkligen har en jättefin blogg och att jag själv blir inspirerad av den! Är du sugen får du gärna kolla in min blogg http://www.bakochsmak.se så kanske vi kan inspirera varandra så vi utvecklas.

    Ha en bra dag,
    Bak och smak

    SvaraRadera
  2. Orka använda vikt. Typiskt Roy. Känner du till någon sida som konverterar till volym?

    SvaraRadera
    Svar
    1. hihihihihi,de ger bäst resultat då dl mått blir olika om mjölet blir pressad.skulle rek och köpa en våg,finns billiga.väl värt och köpa.finns massa,bara och sök på google måttomvandlingstabell. lycka till

      Radera