16 juni 2014

Baka med surdeg

Surdegsbröd är det ursprungliga sättet att baka på,dvs utan jäst.Redan för sextusen år sedan började man med surdegsbröd i Egypten.Nu bakar större delen av världen med surdeg.För att börja baka surdegsbröd behöver man en surdegsgrund. Surdeg är något man kan lyckas med men även misslyckas.Att sätta en surdegsgrund och vänta och blanda i mer mjöl är för mig riktigt roligt. Spännande och se hur de jäser sig och får liv med massa bubblor.
Dessutom så får man riktigt gott bröd i slutänden. De är verkligen värt de att sätta sin egen surdeg för det sköter sig själv, nästan i alla fall.
Hälla i lite mjöl varje dag och sen låt den vara i ca 5dagar sen har du fått till något fantastiskt.
När man fått igång sin surdegsgrund så kan den leva hur länge som helst, bara man matar den.
En surdegsgrund består endast av mjöl, vatten och eventuellt lite rivet äpple eller ekologisk honung. Recept på surdegsgrund hittar ni  Här.
Om de är så att man inte vill göra sin egen surdeg eller inte har tid så kan man alltid gå in på www.surdeg.com  och köpa. Enkelt och för en billig peng dessutom.
Vill du baka ett lätt bröd  med surdeg så hittar du de här på min sida Surdegsbröd recept .
Så för er som inte testat och baka med surdeg så kan jag starkt rekommendera det.Det tillför brödet så mycket mer smak.Så ut till köket och börja göra din egna surdeg.


Kram

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar