24 okt. 2013

Moussetårta med vaniljmousse / hallonmousse

Den här tårtan var ett tag sen jag gjorde och gav till mina arbetskollegor på donken för att jag skulle på mammledighet.Fick härliga kommentarer och många ville ha receptet men så hittade ja typiskt nog inte receptet.Men nu har jag hittat det och så nu får ni också äntligen receptet.
Kladdkaka var riktig god och kladdig som de ska vara.Vaniljmoussen är sjukt god och gjort den flera gånger.Hallonmoussen var nåt ja slängde ihop och tyckte den blev fräsch,syrlig och passade verkligen ihop.Nu är de bara lite mer än 2veckor kvar,längtar.



Kladdkaka:
165g smör(rumstemp)
145g socker
150g smält choklad
2stora ägg
50g vetemjöl
1 nypa salt

Gör så här:
1.Blanda ingredienserna. Häll smeten i en springform(22cm).Grädda i 8-10min på 200g.
2.Själv hade jag min inne i 15min.Låt kakan svalna och ställ i frysen i några timmar.
Receptet hittade jag hos Sanja som driver www.bakakuten.blogspot.se

Vaniljmousse:
4gelatinblad
3äggulor
1 vaniljstång Vaniljimporten
2dl florsocker
3dl grädde
200g kesella 10%

Gör så här:
1.Lägg gelatinbladen i vatten(5min).Vispa under tiden äggulor och florsocker pösig.
2.Skrapa i frö från en vaniljstång och blanda ner kesella i äggsmeten.
3.Ta upp gelatinbladen ur vattnet och smält försiktigt i kastrull.Låt svalna en aning och blanda  
   snabbt med resten av smeten.
4.Vispa ordentligt så det inte blir klumpar.Vispa grädden och vänd försiktigt ner i smeten.
5.Ställ in i kylskåpet tills den stelnar.

Hallonmousse:
400g hallon
1dl socker
5gelatinblad
2dl vispgrädde
75g philadelphiaost
25g kesella

Gör så här:
1.Lägg gelatinbladen i blöt ca 5min.
2.Lägg de frysta bären i en kastrull och koka upp med en skvätt vatten,tillsätt socker.Sila bort
  fröna.
3.Ta upp gelatinbladen ur vattnet och lägg i kastrullen med de rårörda hallon och rör tills de
    smälter.Rör om ordentligt.
4.Vispa grädden ganska hårt.Blanda i kesella,philadelphiaost.Rör om så de är inga klumpar.
5.Vänd ner de avsvalnade hallonkrämen.Ställ sedan i kylskåpet en stund.
6.Sen är det bara och lägga plastremsor i bakformen och hälla på vaniljmoussen och sen in i kyl
   för att sätta sig.Efter nån timme eller så brer man på hallonmoussen och låter de stelna till.
7.Hade min i kylskåpet ett dygn.Dagen efter smälte ja choklad och hällde över i en spritpåse och
   la bebisen och färska hallon runt om.



Kram

6 kommentarer:

  1. Den ser fin och god ut. Spännande tider nu. Kram

    SvaraRadera
  2. Oj vad den ser god ut!!! Förstår att du längtar.....
    Kram

    SvaraRadera
  3. Den ser underbar ut ;) Den ska jag prova göra ;)
    Kram // Magdalena

    SvaraRadera
  4. Hej!
    Jag tar studenten nu nästa månad och tänkte att eftersom du håller på med bakning så kanske du har något tips på hur jag ska göra för att få tårtan jag önskar :)
    Det är så att jag vill ha en tårta med bottnar, typ sockerkaka. Sen vill jag ha ett lager med typ chokladmoussé/kräm/klet och sen en botten och sen ett lager med jordgubbsmoussé/kräm/klet. Därefter grädde runt om. Dock vet jag inte vad jag ska använda mig av och undrar och du kanske har något förslag på vad du tror skulle bli gott? :)
    Tacksam för svar! Inspirerande blogg!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej,va roligt.Grattis.
      Skulle rek dig då att använda detta recept på tårtbotten
      http://johannastartor.se/recept-pa-tartbotten/
      Chokladmousse är denna supergod
      http://smulansbakblogg.blogspot.se/2012/05/chokladmousse.html
      Jordgubbsmousse med italiensk maräng,http://alltommat.se/recept/jordgubbstarta-med-italiensk-marang/ .skulle spackla med smörkräm då de håller bättre i värmen men de är ju också smaksak oh sen täcka med mmf eller marsipan.
      hoppas de blir som du förväntar dig och att de blir lyckat.Tack för dina fina ord,gjorde min dag.Kram Simone

      Radera