20 okt. 2013

Kalljästa bröd


I dag blev det lyxfrukost med nybakade bröd.Så gott och det var faktiskt ett tag sen vi fick det så njöt för fullt i dag.La degen igår kväll och på morgonen delade jag upp brödet i 8 bitar och skjuts in i ugnen.Efter en kvart så var frukosten färdig.Det här  är faktiskt det 50:e receptet som jag lägger ut på min sida och hoppas det blir fler.




Ingredienser:
25g jäst
5dl vatten
1.5msk sirap(mörk)
1.5tsk salt
8.5dl vetemjöl
1dl durummjöl

Gör så här:
1.Smula jästen i en skål och tillsätt vattnet.Rör om tills jästen löst sig.
2.Tillsätt resterande ingredienserna men ta lite mjöl i taget så att degen inte blir för hård.
3.Arbeta den nån minut.Lägg plastfolie och bakdduk över och in i kylskåpet över natten.
4.Dagen efter sätt på ugnen på 225g och under tiden den blir varm så häller du ut degen på
  mjölat bakbord.Använde mig av durum mjöl.Dra ut degen till en tjock rektangel.Skär  i
  lagom stora bitar.Jag fick till 8bitar men går och få ut mer då jag ville ha dem större än vanligt.
5.Dutta ena sidan av brödet i durum och ställ på plåt med bakplåtspapper och in i ugnen.
6.Kasta in en dl vatten under plåten och stäng ugnsluckan snabbt och låt brödet stå i ca 10-15min.
7.Själv hade jag mina i 15minuter.


Kram

1 kommentar:

  1. Det var länge sedan jag kalljäste. Himla smidigt att svänga ihop degen på fredagkvällen och grädda bröden på lördagmorgon!

    SvaraRadera