27 nov. 2012

Tekakor

I går blev de bakning i stugan vilket händer ofta i mitt lilla kök men nu har det gått lite trögt.Har bestämt mig och bli nyttigare och för det måste jag skippa socker helt men de hindrar mig inte och baka men det blir mindre har jag märkt.De blev även små mördegs kakor som jag vet är goda fast jag inte just smakat på dem.
I går blev det tekakor och det har nog alla bakat hemma dels för att de är lätt,smidigt och gott så klart.




Ingredienser:
50g smör
2.5dl mjölk(3%)
25g jäst
0.5tsk salt
0.5tsk honung
1dl grahamsmjöl
ca 700-750g vetemjöl

Gör så här:
1.Smält smöret och häll i mjölken.Ska ha en temperatur mellan 31-32g.Använd helst termometer och
   inte fingret,då för att fingret är tåligare än vi tror.
2.Smula ner jästen i en skål och lös upp med lite av vätskan.Tillsätt sedan all vätska,salt,honung och
   delar av mjölblandningen.Använd hellre för lite mjöl än för mycket.Arbeta degen ordentligt.
3.Låt jäsa i 30-40min.
4.Ta upp och kavla på lättmjölat bord och stansa ut med en 10cm i diameter form.
5.Lägg på plåt med bakplåtspapper och nagga med en liten gaffel.Låt jäsa i 30min och sedan
   skjuts in i ugnen på 250g i ca 7-8min.

Kram

25 kommentarer:

  1. Tekakor är goda och dina ser så fina ut!

    SvaraRadera
  2. Hmm, måste vara jobbigt att ge upp sockret helt!
    Men ja då får man väl baka mer av sånt här gott - det var sålängesen jag åt tekakor. Hoppas du hittar inspirationen att baka mer igen, fast nu utan socker!

    SvaraRadera
    Svar
    1. heheheh,a verkligen och ja som är sockerberoende oxå,huvudvärk så de dånar om det.
      ja bakar sötsaker ändå,har man och en son som är gottegrisar,hehehe

      Radera
  3. Åh med en skiva ost och mycket smör!!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Absolut,ost,gurka,tomat,smöret skippar gärna ja ehhehe
      men gott är det

      Radera
  4. Tekakor är väldigt gott men man bakar dom alldeles för sällan. Brukar ha havregryn i mina och det blir jätte gott :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. a kommer inte ihåg sist ja gjorde tekakor,men goda är dem allt.
      aha,de har ja inte testat.får testa nästa gång

      Radera
  5. Tekakor är perfekta till fikat tycker jag... dessutom så gott! :) Lycka till med att bli nyttigare... jag hade inte fixat det nu inför julen när det finns mycket gott att smaka på!

    SvaraRadera
    Svar
    1. tack,hehehehe,a kommer bli tufft men hälsan är ändå viktigast så får ha de som motivation.

      Radera
  6. Oj det var länge sen jag bakade tekakor. Så sugen jag blev på det nu!!!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. a samma här oxå,hehehe.a skulle va gott nu till kvällsmålet..mmm
      tur har ja lite i frysen

      Radera
  7. Vad gott med te kakor:) Det har jag inte bakat någon gång börjar nog bli dags för det :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Oj,aldrig bakat tekakor.de måste du göra,superlätta och göra och riktigt gott

      Radera
  8. Får nog också ta och baka dessa små godingar. Jag som inte fått i mig någon frukost ännu blir riktigt sugen :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. ja men de tycker ja,oj oj frukost måste man ju alltid börja sin dag med.

      Radera
  9. Åh, nygräddade med massa massa bregott! :) Guu så gott!

    SvaraRadera
    Svar
    1. a ja gillar inte smör men skulle ta en massa ost på.
      tackar

      Radera
  10. Vilka fina tekakor du har gjort! Det är så gott med hembakad bröd. Säkert mycket nyttigare än köpebröd.

    När jag bestämmer mig för att äta mindre socker så blir det nästan tvärtom och jag bara blir sugen på en massa sötsaker i tid och otid.

    Tack för din fina kommentar:)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack snälla.Visst är det.ja då slipper man e-nummer och så vet man vad som faktiskt är i det brödet.
      hahahaha,händer mig samma sak oxå och vågen går upp istället för ner,dålig ovana

      Radera
  11. En riktig farmors klassiker. Med leverpastej och smårgåsgurka..

    SvaraRadera
  12. Försökte mig på dessa idag. Tog hälften av mjölet och blev bara smulor. Hur är detta tänkt?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Oj då.Halverade du receptet då du tog hälften av mjölet eller?när du säger smuligt så låter de för mkt mjöl men är ju inte hundra på hur du menar.

      Radera