7 nov. 2012

Kladdkakans dag

I går gjorde ja en kladdkaka för att avnjutas i dag.Japp den behövde gotta till sig till i dag och sen la jag även på glasyr på kakan i dag.
Ett par moment med att göra den här kakan men de var det värt.Önska jag bara hade vaniljglass och hallon till,för den var väldigt mäktig och skulle behövas nåt för att bryta det med.



Ingredienser:
Tryffel:
1dl grädde
200g mjölkchoklad
1/2dl honung

Kaksmeten:
150g smör
150g mörk choklad
1/2dl kakao rödbrun
1 1/2dl ljus muscovadosocker
3ägg
1 1/2dl vetemjöl
1knivsudd salt

Glasyr:
1/2dl grädde
100g mjölkchoklad
1msk honung
1msk smör
1tsk äkta vaniljsocker

Gör så här:
1.Börja och göra tryffeln.Koka upp grädde och honung.Ta bort från värmen och vispa ner den
   finhackade chokladen och vispa tills smeten blir slät och luftig.Ställ åt sidan så den svalnar.
2.Nu är det dags och börja göra kaksmeten.Innan kan du klä din bakform med bakplåtspapper
   annars lär kakan fastna i formen.Vill du  ha den så tunn som jag har då ska du använda en
   26cm diameters form,vill du ha tjockare då rekommenderar jag att använda 24cm form.
3.Smält smöret.Hacka chokladen fint.Ta smöret från värmen och smält ner chokladen under
   vispning.Låt svalna 1min.Rör sedan ner socker,kakao och salt.
4.Blanda noga innan du vispar ner ägg,då ett i taget.Avsluta med att sikta mjölet och slå i smeten
   i ett litermått för att mäta hur mycket smet du har.Man ska ta bort 1/3 av smeten och lägga i en skål.
5.2/3 av smeten ska fyllas i formen och sättas in i ugnen.Grädda i nedre delen av ugnen i 175g i ca
   12-14min.
6.Ta ut kakan och häll försiktigt tryffelfyllningen i formen.Stick några gånger med gaffel för
   att låta smeten blanda sig med kakan.Häll ner 1/3 av smeten som är kvar och stryck de jämnt
   med palett.
7.Ställ ugnen på övervärme och grädda i mitten av ugnen i 12min.Känn med sticka innan.Den ska
   vara lite lös men ytan ska ha stelnat.Låt kakan stelna helt.Täck sedan med plastfolie.
8.Dag2:Dags och göra glasyren.Häll grädde,honung i en liten kastrull och låt de koka.Ta bort
   från värmen och häll i den hackade chokladen,smöret.Vispa så de blir slät.Häll i sist vaniljsockret.
9.Lägg tillbaka på värmen på låg värme och vispa tills du ser att de tjocknar lite.
10.Ta bort från värme och låt de svalna lite.Den ska ha en bredbar konsistens så inte så rinnig.
11.Häll på kakan och bre ut med palett.Ställ in i kyl en stund och sen kan ni njuta av kakan.
Tips:Ät gärna med vaniljglass och färska hallon.


Kram

11 kommentarer:

  1. Åh men Gud! Den ser fantastisk ut!! Än har jag inte kommit till det stadiet av kladdkaksbak - är i snabba kladdkaksstadiet haha :) Skriv gärna hur du gjorde den perfekta kladdkakan! Hade velat pröva, gillar saker som tar lång tid att göra :D Mest för att det oftast blir bättre och godare.

    SvaraRadera
    Svar
    1. hehehe,nu är de uppe.som du säger,vissa bakverk mår allra bäst av att gotta till sig och kladdkaka är verkligen något som blir godast dagen efter :D
      Hoppas du gillar de

      Radera
  2. Det har jag missat att det är kladdkakans dag idag. Måste tas igen de närmaste dagarna:) Hallon är ju mycket passande till all choklad, mums!

    SvaraRadera
    Svar
    1. hehehe,a om de inte var för bloggvärlden så skulle ja nog inte heller veta om de och de roliga var ju att ja gjorde kladdkakan igår för att avnjutas i dag,så blev lika förvånad som dig

      Radera
  3. Jag fick min kladdkaka idag! Med ett helt ljuvligt tillbehör. Avslöjar imorgon på bloggen:)

    SvaraRadera
  4. Spännande.de måste ja kolla in och se vad de kan vara.

    SvaraRadera
  5. Mmmmmm...ser gott ut. Jag fick ingen kladdkaka igår. Lika bra det, för har jag väl börjat äta kladdkaka kan jag inte sluta :)

    SvaraRadera
  6. Underbart att klöaddkakan har en egen dag. Jag tycker allt erkar ha en egen dag men jag hänger aldrig med när och vad som har dagen;)

    SvaraRadera