9 okt. 2012

Vaniljmousse bakelse toppad med jordgubbsgelè

De här är en bakelse för alla som gillar  choklad,vanilj och jordgubbar.
Kladdig kladdkaka i botten med vaniljmousse mellan och jordgubbsgelè på toppen.
Går jättebra och göra som en tårta men jag stansade ut till en portioner istället så man får
mumsa på sin egna tårta.Lite extra lyxigt enligt mig.



(8port)
Kladdkaksbotten:
100g osaltat smör
2 1/2dl strösocker
2ägg
1 1/2dl vetemjöl
2msk kakao
1tsk vaniljsocker

Vaniljmousse:
4gelatinblad
3äggulor
1vaniljstång
2dl florsocker
3dl grädde
200g kesella,10%

Jordgubbsgelè
2gelatinblad
1dl socker
1dl vatten
100g jordgubbar

Gör så här.
1.Sätt ugnen på 175 grader. Smält smör och rör sedan ner strösocker och ägg. Blanda väl.
2.Rör sedan ner vetemjöl, kakao och vaniljsocker.
3. Häll smeten i en smord form med avtagbar kant. Grädda mitt i ugnen i ca 20 minuter. Ta ut kakan
    och låt den svalna.Jag stansade ut med en rund kakform men de går lika bra och göra hela tårtan.
4.Lägg gelatinbladen i kallt vatten i 5minuter.
5.Vispa äggulor och florsocker pösigt. Skrapa i frön från en vaniljstång och blanda ner kesella i ägg
    smeten.
6.Ta upp gelatinbladen och smält dem försiktigt i en kastrull.Låt svalna en aning och blanda snabbt
   med resten av smeten.Vispa ordentligt så de inte blir klumpar.
7.Vispa grädden och vänd försiktigt ner den i smeten.Fördela moussen över chokladbottnarna i
    cylindrar.Ställ in i kylskåpet till dagen efter eller ställ in i frysen i 3 timmar.
8.Jordgubbsgelè:Lägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten i 5minuter.Koka ihop socker och
    vatten i en kastrull tills sockret lösts upp.Ta av kastrullen från värmen.
9.Lyft upp gelatinbladen ur vattnet,lägg ner dem i den varma sockerlagen och rör om.
10.Mixa jordgubbarna med en mixer och tillsätt i sockerlagen,mixa lite till om de är fortfarande
    bitar i.
11.Låt lagen svalna i rumstem men inte så länge att gelèn klumpar sig.
12.Ta ut moussebakelserna då de varit i frysen ett par timmar eller dagen efter från kylskåpet och
     fördela gelèn över dem och ställ dem i kylskåp fram till servering.
Tips:Servera gärna med nåt bär på toppen.
Receptet kommer från Baka tidningen 2011

Kram

13 kommentarer:

  1. Jag gillar också att man får en egen liten bakelse! Ser gott ut!

    SvaraRadera
  2. Det låter ju bara för gott med den där vaniljmoussen!

    SvaraRadera
  3. Åh vad gott det såg ut!

    Gillar du choklad? Då är kanske mitt senaste inlägg något som kan falla dig i smaken, en bonus är om du gillar julen och dess smaker :) Kika gärna in om det låter intressant :)

    SvaraRadera
  4. Du är ju bara för duktig! :-) Det ser jätteproffsigt ut! Och choklad, vanilj och jordgubb - ja tack! ;-) Mums! Kram Carro

    SvaraRadera
  5. Ojojoj vad gott. Den skulle man vilja sluka nu med en gång!!

    SvaraRadera
  6. En egen tårta/bakelse är superlyxigt! Dessa ser jättesmarriga ut, så fint du dekorerat med blomman överst!

    SvaraRadera
  7. Vilken bra idé, verkligen snyggt och låter otroligt gott.

    Kram

    SvaraRadera
  8. Hvor ser det jättefint ud. Uhmmm...

    SvaraRadera
  9. De ser så smarriga ut, jag vill ha en nu........

    SvaraRadera
  10. Känns absolut lite extra speciellt när var och en får sin egna lilla minitårta:)

    SvaraRadera
  11. Riktigt lyxigt! Snygga också!

    SvaraRadera
  12. Allt ser/känns/är verkligen lyxigare i mindre format. Dina bakverken ser toppensöta ut!

    SvaraRadera