24 feb. 2012

Krämigaste chokladparfait


Det här är första gången som jag provat på och göra chokladparfait. Innan hade jag ingen aning vad det var.Glass finns i många varianter,sorbet,gelato,semifreddo,parfait och alla möjliga glassar.
Den här blev riktigt krämig ,kändes som man åt mjuk maräng som smälte i munnen på en.Ska man göra den här glassen så duger inte blockchoklad eller marabou,utan jag använde felchlin= schweisk choklad som är känd för den goda och kvalite choklad men så klart går de bra med Valhrona eller annan fin choklad.Jag toppade med krossade oreo kakor och kolasås, men den är supergod att äta bara så också.Receptet kommer från Jan Hedhs bok Choklad-Mer av det goda.





Ingredienser:
60g äggvita
1 tsk nypressad citronsaft
100g socker
2dl vispgrädde
210g choklad Felchlin

Gör så här:
1.Koka upp vatten i en kastrull på spisen.Vispa samman äggvita,citronsaft och socker
   i en väl rengjord metallbunke.
2.Sätt bunken i vattenbadet.Vispa kraftigt med elvisp tills blandningen har en temperatur på 55-60g.
3.Ta upp ur vattenbadet och vispa marängen kall på mellan hastighet med elvispen.
4.Vispa grädden till ett löst skum(halvvispad).
5.Finhacka chokladen och häll den i en mikrobunke.Värm den i mikrovågsugn under omrörning
   då och då tills den har en temperatur på 55-60g.
6.Rör ner en tredjedel av den vispade grädden i chokladen,rör med plastslev.
7.Skrapa ner den i marängen.Blanda med slickepotten till en slät mousse.
8.Vänd ner resten av den vispade grädden till en slät och luftig mousse.
9.Lägg i en form och in i frysen,helst under natten.


Kram

4 kommentarer: