31 jan. 2012

Cafe Svensson Wienerkaka

Här har vi en  mjuk kaka som gömmer en härlig vaniljkräm som jag så klart gjort från scratch och  med riven mandelmassa.Kan ju inte annat än bli lyckat.Tar lite tid och göra men de var så värt det.Receptet hittade jag hos mästerkocken




Ingredienser:
25g jäst för söta degar
100g smör
1/2dl strösocker
1dl  kall mjölk
2ägg
5-6dl vetemjöl

Fyllning:
Vaniljkräm recept hittat du Här,räcker och halvera receptet på vaniljkrämen
100g mandelmassa
1/2dl strösocker
Pensling:Smält smör och 1/2dl strösocker

Gör så här:
1.Smula jästen i en bunke.Rör smöret och socker poröst,gärna med visp.
2.Häll den kalla mjölken över jästen och rör om tills jästen löst sig.
3.Tillsätt jästlblandningen smörblandningen tillsammans med äggen.
4.Rör om,och tillsätt nästan allt mjöl.Spara lite mjök till utbakningen.
5.Arbeta degen smidig tills den släpper bunkens kant.
6.Låt degen jäsa övertäckt med bakduk ca 1 tim på rumsvarm plats.
7.Gör vaniljkrämen under tiden.Receptet hittar du  längre upp.
8.Riv mandelmassan och blanda i den avsvalnade vaniljkrämen.
9.Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den tills den blir smidig.
10.Dela degen i 2 delar,kavla ut varje degbit till en rundel ,ca 25cm i diameter.
11.Smörj en form med löstagbar kant med lite smör.Lägg en rundel i formen,
     fördela fyllningen  på degen med inte ända ut till kanten.
12.Lägg den andra rundel ovanpå.Skär med en vass kniv ett rutmönster på
     övre rundel.Låt kakan jäsa i ca 30minuter.
13.Sätt ugnen på 200grader.Pensla degen med smält smör och strö över socker.
14.Grädda kakan på galler i nedre delen av ugnen i ca 20minuter.Öppna inte förrän
     de har gått över 20minuter annars sjunker kakan i mitten.
15.Låt kakan svalna i formen och sedan kan du ta loss kakan och ställa på galler tills
     den blir sval.
Tips:Godast att äta samma dag,då den fortfarande är frasig utepå.

Kram

14 kommentarer:

  1. Så gott det ser ut. Wienerkaka har jag aldrig ätit!

    SvaraRadera
  2. Åh så smarrigt det där ser ut!!

    SvaraRadera
  3. Nytt för mig och den verkar supergod!

    Kram Malin

    SvaraRadera
  4. Jag är så svag för vaniljkräm så detta är absolut en kaka för mig :)

    SvaraRadera
  5. Hovkonditorn-Visst gör de.riktigt gott.De var faktiskt första gången jag åt denna kaka men absolut inte den sista.
    Marias söta saker-Tack söta
    Malin`s diner-A den blev supergod.
    Amy`s piece of cake- :D
    Hildas hem-Åh då rekommenderar jag verkligen denna underbara kaka.så god.Hoppas du gillar den lika mycket som jag gör

    SvaraRadera
  6. Aldrig varken sett eller hört om, men gott det verkar det vara!

    SvaraRadera
  7. Ser jätte gott ut! Du är kanon duktig ;-)
    Kramkram

    SvaraRadera
  8. Wow det där ser inte alls dumt ut!

    SvaraRadera
  9. Vad god den ser ut att vara!

    SvaraRadera
  10. Mårtenssons kök-ingen som verkar ha hört talas om denna kaka,hoppas många lär känna den nu.a riktigt god var den.
    Vardaxlyx-Tack gumman.
    Bakakuten-Eller hur?Håller med dig allt
    Lisa-Verkligen supergod.rekommenderas starkt

    SvaraRadera
  11. Oj den här såg ju farligt mumsig ut! *dräggel* ;-)

    SvaraRadera
  12. Lena-Verkligen :D
    Maria-hehehe,a exakt så blev jag då kakan var färdig och dags och smaka,eller smaka och smaka.fick ner 2 bitar direkt.Oops

    SvaraRadera