16 dec. 2011

Vaniljknäck

Nu var det dags återigen att göra knäck,men den här gången la jag till äkta vaniljstång,
och vem kan motstå dessa.Vissa valde jag och inte lägga hackad mandel i, men de kan
man bestämma efter tycke.Detta är ett måste på vårt julbord,har ni någon favorit knäck,
och i så fall med vilken smak?

Ingredienser:
2dl socker
1dl ljus sirap
1dl vit sirap
2dl vispgrädde
2msk smör
50g skållad &hackad mandel
1 vaniljstång Vaniljimporten

Gör så här:
1.Lägg grädde,socker och sirap i en tjockbottnad kastrull.Dela vaniljstången i hälften,
   och skrapa ur fröna och tillsätt de i kastrullen.Koka på medelvärme, rör om ibland.
2.Dessa tar en stund att bli klara, jag hade 3an på spisen.De blev klara då de blev
   122grader.Ta alltid kulprov så du är säker, ta ett glas kallt vatten och häll nån droppe
    kola i vattnet.Går det att forma som en boll, så är de klart annars får du koka lite till.
3.Ta kastrullen från värmen då den är klar och lägg i smör och hackad mandel i.
4.Sedan är det bara att hälla över i de små knäckformarna.Blir lättast om du smörjer
   plåten innan,så de inte välter då du häller den varma smeten.
5.Låt de svalna,och sedan lägg in i kylskåpet i en burk.

2 kommentarer:

  1. Har faktiskt aldrig testat vaniljknäck!

    SvaraRadera
  2. Hittade till din härliga blogg idag, så mycket gott. Jag gillar också väldigt mycket att baka och greja så välkommen att titta in hos mig. Ha en bra helg.

    SvaraRadera