29 okt. 2011

Turkiskt bröd

För många år sedan var jag  och lilla syrran i Turkiet(Marmaris) och vi åt på restaurang varje dag i 2 veckor.
Man fick alltid nybakat bröd och yoghurt innan man fick maten,och de var faktiskt jättegott.
Ni som varit i Turkiet vet hur gott det är,och nu har jag hittat ett recept som smakar likadant som det vi åt
där nere.Fattas bara den feta yoghurten,och nä den turkiska yoghurten som finns i handeln är inte samma sak
Det gjorde sin egna yoghurt och de kan jag med göra,tar en dag och göra faktiskt.Sen är det bara att njuta
och låta minnena komma till liv med en tugga av nybakat bröd doppat i yoghurten.



Ingredienser:
7g jäst
1tsk socker
1dl varmt vatten
60ml mjölk
4dl vetemjöl
1tsk salt
1msk olivolja
Pensla: 1äggula+2 tsk mjölk
Garnering:Vita/svarta sesamfrö
Gör så här:
1.Lös upp jästen i en skål och tillsätt socker och mjölken.Låt stå 15min.
2.Lägg i mjölet,salt och rör om.Tillsätt den ljumma vätskan och knåda i 10min.
3.Pensla degen med olja,täck över med bakduk och låt jäsa i en och en halvtimme.
4.Dela degen i 2 bitar och platta till dem så de blir avlånga bröd.Pensla på och strö över
   sesamfrö.
5.Grädda i 230grader i ca 10min,tills de får en gyllene färg.

11 kommentarer:

  1. såg väldigt gott ut!
    har du recept på mörka bröd också ? :)

    SvaraRadera
  2. Hanna-tack,det blev uppätet av mig och min son.
    riktigt gott att bara äta så,men allra godast med yoghurt.
    Amanda-det är supergott.turkiskt recept på mörkt bröd har jag faktiskt inte,men kanske kan ta och fixa och i så fall lägga ut.Vet dock att de äts mest vitt bröd i turkiet,men kanske har tur och hittar nåt gott.

    SvaraRadera
  3. Åh jag älskar det här brödet!! Min kompis svärmor är från Turkiet och bakar såna ibland och ger till min kompis, och så brukar jag äta det hemma hos henne ibland! Med vattenmelon och fårost... mmm jag dreglar nu!!

    SvaraRadera
  4. Amy`s piece of cake-verkligen mums
    Hovkonditorn-det är sååå gott
    Klara-håller med dig.en av min favo.ja vet,alla
    äter vattenmelon med ost.ett solklart val på sommarn.

    SvaraRadera
  5. De såg väldigt gott ut =) Skulle också vilja till Turkiet, fast mest för shoppingen då. Men om de är lika jobbiga där som i Tunisien så vette tusan om jag orkar för där var försäljarna riktigt jobbiga :( Man var ju helt slut efter en vecka med dom haha.

    SvaraRadera
  6. Milli-tack.jag säger så här,varit i marmaris.shopping är inget,falska märken och de luras.hallå,vi blev skitskraja på riktigt,de är galna turkar där nere.de jagar en,de är stalker.
    blev inte av med vissa typer,så de var bara att springa och gömma sig,hjärtat klappade som aldrig förr.en gång,men aldrig mer dit.mina föräldrar är födda i turkiet,så därför ville jag dit.men man lärt sig av sina misstag.asdyrt där med.så om ja var du skulle jag valt annat land.

    SvaraRadera
  7. Tack att du delade receptet! Har letat efter recept på turkisk bröd. En fråga bara. 7g jäst är ganska lite. Tyckte mina bröd jäste upp ganska lite. Tar du vanlig jäst (50g) och väger upp 7g eller tar du torrjäst? Jag ökade mängden till en fjärdedels vanlig jäst och då blir det ju ca 12,5g ändå tycker jag bröden blev lite för platta när man bakade dom.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag använder färsk jäst,vill man ha tjockare variant så går de bra och köra med en halv jäst eller 3/4 men just den här dagen ville ja ha lite tunnare.
      du kanske inte lät brödet jäsa ordentligt eller så kanske jästen dog,dvs att de blev för varm vätska .ibland har brödet sin egen vilja.
      hoppas du vill ge de en chans till.

      Radera