9 okt. 2011

Tebirkes-Vallmobröd

I dag bakade jag härliga danska bröd.
Tebirkes är av ett wienerbrödsdeg , vilka viks samman, och strös med vallmofrön innan avbakning.
Jag älskar wienebröd så var tvungen att testa detta.Jag hällde över riven ost och de blev matbröd.
Så det som är bra med detta är att man kan använda detta som dessert och som matbröd.Jag tyckte dessa blev jättegoda,knapriga och saftiga.Receptet kommer från Bröd,från bagels till tunnbröd-Göran Söderin & George Strachal




Ingredienser:
Fördegen
20g jäst
4dl rumstempererad mjölk
ca 300g vetemjöl

Andra steget
50 g rumstempererat smör
10 g havssalt
20 g socker
ca 400 g vetemjöl
ca 100 g smör att bre på degen

Garnering:
Vatten
Vallmofrö
Riven ost

Gör så här:
1.Fördegen:Lös upp jästen i mjölken och tillsätt mjölet.Rör om ordentligt.Låt degen jäsa i 1timme.
2.Blanda ingredienserna med fördegen och knåda väl.Låt degen jäsa i ca 10minuter.
3.Kavla sedan ut degen till en rektangel på ca 30x40cm.Bre rumstempererat smör på två
   tredjedelar av degrektangelns långsida.Vik in den osmörade tredjedelen över hälften av den smörade
   delen,och vik sedan över den kvarvarande tredjedelen.
4.Vänd på degen och kavla försiktigt så att degen blir lite tunnare.Skär ut ca 15 trianglar och lägg dem på
    en plåt med bakplåtspapper.Pensla bröden med vatten och strö på vallmofrö eller riven ost över.
5.Låt bröden jäsa till dubbel storlek.Sätt in bröden i ugnen på 250grader.Spraya vatten eller kasta in lite
   vatten på ugnsbotten och stäng luckan.Dra ner temperaturen till 210grader och grädda i ca 10minuter.
6.Låt bröden svalna på galler




Kram

8 kommentarer:

  1. Intressant recept, låter gott!

    SvaraRadera
  2. Helena Ljunggren-Mums mums var dessa
    Hovkonditorn-håller med dig,danskarna kan göra super gott bröd.

    SvaraRadera
  3. Det här ser jätte gott ut.. Var det inte svårt? jag är lite rädd för wienerbrödsdegar

    SvaraRadera
  4. Carola-a de var jättegoda.dessa är allra godast om man äter samma dag.Nä,de är lättare än du tror.
    lovar att de är värt de.du behöver inte rädd för deg,den är din vän.de som är problemet är att man inte läser recepten ordentligt,då brukar de bli fel.Önskar dig lycka till

    SvaraRadera
  5. det där är ju bara så gott. MMMM-. Har läst för många bakbloggar ikväll att jag är sugen på just ALLT! :)

    SvaraRadera
  6. Katarina-visst är de.a det kan bli så i bland.
    ja brukar skriva ner recepten,och sen brukar de ta tid men jag gör alltid dem.kan inte bara låta bli

    SvaraRadera
  7. fina bullar, ungarna älskar dem

    SvaraRadera