14 aug. 2011

Croissanter

I dag blev jag sugen på nybakade croissanter.Så himla gott med marmelad,sylt eller nutella.
Och vill du lyxa till det lite extra så skär croissanten i mitten och lägg kvalitetschoklad
mellan och sedan in i ugnen i några minuter,så smälter det och blir himmelskt gott.En kopp kaffe så kommer dina smaklökar tacka dig sen.Så himla gott.Tänk dig att fransmännen äter detta ofta då det finns nybakade varje dag att köpa överallt i Paris.Om man ändå hade det här.Tar tid att göra croissanter varje frukost är ju omöjligt,så i dag blev det lyx här hos mig.
Jag måste visa er ett bakplåtspapper som är gjort av silikon,märket är så klart Lekuè som är de kändaste märket inom silikon.Det som är så speciellt med detta är det är ca 2cm höjd på det.Detta provade jag idag och det funkade galant bra.Nästa gång blir det nog baklava för bakplåtspappret låter då inte sockerlaget rinna ut,utan baklavan håller det för sig självt.
Bra va.
Är du intresserad av att köpa så hittar du det här bl.a http://www.creativedesignab.eu//






Ingredienser:
20g jäst
3dl ljummen mjölk
0.5msk salt
ca 500g specialvetemjöl
ca 50g smör
ägg till pensling

Gör så här:
1.Rör ut jästen i den ljumma mjölken och tillsätt mjöl och salt.Rör ihop degen men bearbeta
inte den för länge.Låt degen vila i kylen ca 1timme innan du gör nästa moment.
2.Tryck ihop eller kavla degen till en kaka 15x15cm.Kavla sedan ut denna så att den blir
omkring 30x35cm.
3.Ta ut smöret från kylskåpet och hyvla det så att halva degen täcks.Vik över den andra degdelen
och lägg in degen i kylen igen 10-15minuter.
4.Ta ut degen igen och kavla ut den till rektangulärform,ca 30x40cm.Vik över kortsidorna så
att det blir tre lager med deg.Lägg i kylen och låt degen vila 20-30minuter.
5.Kavla sedan ut degen igen till 30x40cm och vik ihop i tre delar.Upprepa momentet tre gånger
och kavla ordentligt varje gång.Kavla ut degen en sista gång till en storlek på 25x70cm och
sporra ut ca 15 trekanter ur degen.
6.Sätt ugnen på 210grader.
7.Rulla samman varje trekant med början från triangelns bas,som kan vara 8-9cm.Lägg giflarna
på en smord bakplåt.Låt dem jäsa till dubbel storlek.
8.Pensla försiktigt på gifflarnas övre del med uppvispat ägg.Grädda i ca 15minuter.


Lycka till

5 kommentarer:

  1. Men tjena vad gott!! Låter dock himla invecklat att baka själv, får åka till Paris och mumsa istället ;-)

    SvaraRadera
  2. Marias söta saker-Nä inte alls svårt,men det tar tid med alla momenten bara.A då blir det en dyr croissant *LER'

    SvaraRadera
  3. I löv allt som har med Paris att göra! Är där just nu och letar som en tok efter Macarons som faktiskt smakar gott. Det har tyvärr inte gått så bra :/. Men trägen vinner!
    Hittade Lékugés sprits här så jag passade på att köpa den, har hört att den ska vara väldigt bra :).
    Croissant med nutella, det är mumsfilibabba det! Å andra sidan är allt med nutella gott ;)

    Kram!

    SvaraRadera
  4. Hej. Tycker att du har en väldigt fin blogg och det är roligt att läsa när en så intresserad person skriver! :) har följt dig några veckor nu. jag är utbildad bagare/konditor och tänkte bara ge dig ett litet tips gällande Croissanter, använd kalla ingredienser inte ljummen mjölk, banka det kalla smöret med en kave inte hyvlal så får du kallt men följsamt smör så brukar jag göra och då blir dom frasiga och goda så gillar jag mina men smaken är olika :) man kan även kavla 2 fyr slag 2 tre slag så får du mer lager i degen och även det blir frasigare! tack för en bra blogg! (hoppas jag kom med lite bra information) :) //Bea

    SvaraRadera
  5. Caroline-Ja har också konstigt nog hört att det är svårt att hitta goda macarons där.Hoppas du hittar till slut nåt underbart ställe så du kan frossa och njuta.A jag har faktiskt fina saker med Lekuè.Lätta att använda och superbra produkter.

    Anonym-Åh vad kul att du gillar min sida,blir jätteglad nu.
    Vad bra,älskar och få tips.Det ska jag definitivt göra nästa gång.Jag älskar dem frasiga,så dina tips tar jag till mig.De tackar jag för.Tack för att du besöker min sida,hoppas du hittar nåt gott här.

    SvaraRadera