Vilken bakbok man än nu tittar i så finns det alltid surdegsbröd,och nu tog jag mig tid och göra min egen.Har tidigare fått 10kg surdeg men det var då färdigt och 120år gammal surdeg.
Ja absolut kan man spara sin surdeg.Det enklaste sättet om man vill ha den några år.
Tänk dig sedan om man skulle spara till sitt barn och sedan skulle de typ få 30år gammal surdeg.
Grym present eller vad tycker ni.Skulle ni gilla och få så gammal surdeg.Sparad och älskad.
Nu över till surdegs prat.
Tycker att det är så underbart att bara med vatten och mjöl helst stenmalat,ekologiskt mjöl så kan man skapa nåt sånt underbart.Man ska alltid använda dem bästa produkterna, för att få kvalitet och godare smak.Receptet är från Leila Lindholms bok.
Ingredienser:
Dag 1
2dl ljummet vatten
2 1/2 dl vetemjöl(ekologisk)
1msk flytande honung(ekologisk)
Dag 3
1dl ljummet vatten
1 1/2dl vetemjöl
Dag 4
1 dl ljummet vatten
1 1/2 dl vetemjöl
Gör så här:
1.Vispa vatten,mjöl och honung för dag 1 till en slät massa i en glasburk.Täck med plastfolie
eller stäng locket,dock inte stänga helt.Låt stå i rumstemperatur i 2dygn.Helst ovanför
kylskåpet.Lite varmare där.
2.Tillsätt vatten och mjöl under dag 3.Vispa massan slät igen.Täck med plastfolie och låt
glasburken stå i rumstemperatur i 1 dygn.
3.Tillsätt vatten och mjöl under dag 4,vispa massan slät.Täck med plastfolie och låt glasburken
stå i rumstemperatur i 1dygn.
4.Sedan beror det helt på surdegen om den är klar eller om du måste mata den ytterligare 1 dygn.
Har den fått fina bubblor så är den redo,annars får du göra till dag 5.Kan även ha den vid
spisen då du lagar mat.För surdegen körs i gång av värme.
Hoppas att du vågar nu ta steget och göra din surdeg.Är inte så svårt,man får bara ha
tålamod.Lycka till
Kram
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar