20 juli 2011

Grekiskt Lantbröd

Det här brödet är mitt första med min egen surdeg,och vad gott det blev.Jag halverade receptet,och så klart är det Leila Lindholm"One more slice".
Finns så mycket recept,och när jag använder mig av Leilas så vet jag att de blir gott,och man
lyckas alltid.Det här brödet fick en härlig,fin skorpa.Saftig och god blev den.Åt det till frukost,lite sen frukost blev det.




Ingredienser:
30g färsk jäst
8dl ljummet vatten
2 1/2msk salt
6dl surdeg av vete
2msk ljus sirap
20dl vetemjöl special
Gör så här:
1.Smula jästen i en bunke och lös upp den i vatten.Tillsätt salt,surdeg och sirap.
2.Tillsätt lite vetemjöl i taget och knåda degen på medelhastighet i maskin i cirka 15minuter
tills den är mjuk och elastisk(Jag körde för hand då jag inte har någon maskin)
3.Jäs degen i bunken under bakduk till dubbel storlek i cirka 2timmar.
4.Sätt ugnen på 250grader.
5.Knåda degen och baka ut den till två runda bröd och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
Strö över vetemjöl jäs bröden under bakduk till dubbel storlek i cirka 1 1/2timme.
6.Snitta bröden genom att dra tre diagonala snitt med en kniv som är vinklad i 45grader och
ställ in plåten i mitten av ugnen.Släng in 1dl vatten på ugnsbotten(detta gör man för att
brödet ska få en fin skorpa).Sänk värmen till 220grader och grädda i 40-50minuter,de ska få
ordentligt med färg.


2 kommentarer:

  1. Åh... vilket vackert bröd du fixat. Har en fråga...Hur gör du surdegen?, skulle gärna vilja baka detta bröd =)

    SvaraRadera
  2. Pernilla-Åh tack så mycket.Ganska lätt och göra surdeg,gäller bara att ha tålamod.Här är länken hur du gör din egna surdeg.Sedan kan du ha den i kylskåpet hur länge du vill,då måste man mata den som man säger,dvs lägga 1dl vatten och 1dl mjöl.
    http://smulansbakblogg.blogspot.com/2011/07/grundrecept-for-surdegvete.html

    SvaraRadera