30 juni 2011

Kalljästa Baguetter

De här receptet är tagit från " Pain de Martin" och konstigt nog utan surdeg.Han är ju mest känd som surdeg bagare.Detta blev jätte gott,och åt det till frukost.Dock tog den här metoden lite längre tid då smeten var kvar i bunken och man fick börja med att dela in degen och sedan låta den jäsa,medans andra kalljästa degen var direkt in i ugnen.Jag valde att göra baguetter,men det går utmärkt att göra brödbollar istället.
Här får ni receptet.
Ingredienser:
10g färsk jäst
4dl kallt vatten
540g rågsikt
10g salt
25g honung
Gör så här:
1.Smula jästen i en bunke och häll över vatten så att jästen löser sig.I med salt och honung,och
rör om så det inte finns klumpar kvar.
2.I med mjölet och rör om tills degen blir fast.Sedan är det bara att täcka bunken med plast
och in i kylen över natten.
3.På morgonen är det bara att ta ut degen från kylen,lägg mjöl på bakbordet vik degen till en
rektangel på längden och tryck till.
4.Vill du ha bollar,så är det bara att ta kniven och skär i 10bitar eller om du vill ha
baguetter så blir det 2 stora,eller om du gör 4st lite mini baguetter.
5.Pensla med vatten och toppa med frön om du så vill eller utan.Värm ugnen till 275grader,
sätt in en plåt som får bli varm.Ta ut plåten och lägg baguetterna på plåten och stoppa in
i ugnen.Sänk värmen till 225grader.Grädda i ca 10-15min.Håll koll dock,tills du ser att de
får en gyllene färg,och kolla under baguetterna.Fin färg under betyder att brödet är färdigt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar