29 maj 2011

Wienerbröd

Detta är så himla gott,och väldigt lyxigt.Nåt man inte gör ofta,men de borde man.De smälter i munnen,de frasiga täcken och vaniljkrämen i mitten och pudrat florsocker på toppen.
Nä de blev ingen kristyr,för de får man alltid på de köpta och ville inte ha de så super sött som de blir med kristyren.Receptet kommer från www.littledessert.se.
Vaniljkräm följde jag leilas recept.Om någon vill ha receptet på de så är det bara och skriva en kommentar.

Ingredienser:
10dl fryst vetemjöl
50g jäst
3dl vatten
3 ägg
0.75dl socker
1 tsk salt
400g smör
1 st ägg till pensling
Vaniljkräm eller sylt

Gör så här:
1.Kyl alla ingredienser innan baket, även mjölet och sockret. Sätt ugnen på 180 grader, men se till att ta ur bakplåten (den får inte vara varm). Smula ner jästen i en matberedare eller i en bunke. Häll ner kallt vatten och rör runt tills jästen har lösts upp. Tillsätt vetemjölet, ägget, sockret och saltet och bearbeta till en deg.

2.Kavla försiktigt ut degen på ett mjölat bakbord så att den är drygt en centimeter tjock. Pressa inte för hårt, då blir wienerbröden platta och kompakta. Kavla från mitten och utåt, från långsida till långsida, från kortsida till kortsida. Degen får inte spricka.

3.Skiva smöret och lägg därefter ut det över degen, men inte ända ut till kanten. Vik degen fyra gånger. Börja med att vika den fettfria delen över den smörtäckta delen. Kavla sedan ut degen igen.

4.Vik därefter degen tre gånger och kavla ut. Upprepa trevikningen och utkavlingen två gånger till. Avbryt utkavlingarna och kyl degen om den börjar bli för mjuk och fortsätt sedan efter 10-15 minuter. Detta kommer ge degen alla dess laget så att det blir en lätt och luftig deg.

5.Kavla ut degen till en eller två stora kvadrater. Skär eller sporra ut rutor eller rundlar ca 10 x 10 centimeter och lägg upp på bakplåtspapper på plåten. Lägg eventuellt på en sked vaniljkräm eller sylt på varje ruta. Pensla varje ruta med ägg. Baka i ugnen i 180 grader tills wienerbröden ser frasiga ut, cirka 8-10 minuter. Pudra gärna med florsocker efteråt