3 feb. 2011

Minimunkar





Jag blev sugen på munk,och passade på att pröva minimunkar som jag velat pröva nu ett tag,gjort vanliga munkar och de var så smarriga.Dessa är hur söta som helst,och man kan äta fler då de är så små*Ler*.

ingredienser:
25 g jäst
75 g smör
2,5 dl mjölk
0,5 dl strösocker
2 krm salt
7,5 dl vetemjöl,

Fritering: Solrosolja

Garnering:Socker,florsocker med choklad,strössel mm.

Gör så här:
1.Smula ner jästen i en bunke. Smält smöret och tillsätt mjölken.
Värm till fingervarmt, 37°. Häll degvätskan på jästen och rör om.
Rör i socker, salt och mjölet, lite i taget. Arbeta degen smidig, 5-10 min.
2.Kavla ut degen på lätt mjölad arbetsbänk till en platta, ca 1 1/2 cm tjock.
Stansa ut munkar med utstickare, ca 6 cm i diameter, och ta ut ett hål i mitten på
varje. Låt munkarna jäsa övertäckta ca 10 min.
3.Garnering: Blanda 1 dl socker med teet på en tallrik. Blanda 2 dl socker med kanel
på en annan tallrik.
4. Hetta upp oljan till 170°. Fritera munkarna tills de är ljusbruna, ca 3 min. Ta
upp och låt dem rinna av hastigt på ett hushållspapper. Vänd dem sedan i socker
och kan även ta florsocker med choklad och doppa.sedan är det bara att välja
strössel eller annat gott.

4 kommentarer:

  1. Åh, jag älskar munkar. Dock kommer jag nog aldrig att göra egna för jag avskyr varma saker... så varm frityrolja går bort.
    Men jag njuter gärna av dina bilder. :-)

    SvaraRadera
  2. Mmmm det ser jättegott ut..
    Men en fråga bara, vad menas med att stansa med utstickare?
    Och hur vet man när oljan är uppe i 170 grader? Gör man det i en stor kastrull?
    måste absolut göra dessa, men vill inte stå där mitt uppe i allt och göra fel =)

    SvaraRadera
  3. Hej klara.stansa menar jag då att jag tar ett vanligt drickglas som jag trycker ner på degen,det är så jag formar mina munkar,och sedan tar jag en äppelutkärnare och trycker hål i mitten.
    jag har en termometer,men jag använder inte ens den utan jag kollar på oljan,du kan testa en
    munk och se,och får den färg för fort så är det bara att sänka spisen och sedan kör man på igen.Man lyckas alltid bränna någon munk i början,men de är bara att fortsätta.Jag använde en 3liters kastrull,tyckte de var lagom,då fick jag i 4 munkar i varje omgång.Nä du kommer inte göra fel,men om du blir osäker kan du ringa mig så ger jag dig beskrivning steg för steg.
    0735913850 kan du nå mig på
    önskar dig lycka till
    Kram

    SvaraRadera
  4. Tack snälla! Vi får se hur det går!
    Tänkte bara tala om att jag bakade den där mascarpone cheese-caken som jag frågade dig om, jättegod! kram

    SvaraRadera