27 feb. 2011

Grymt goda Baguetter




Nu har jag invigt min nya bok " One more slice" av Leila Lindholm.
Blev sugen på baguette,och började i går med att göra deg poolish som det heter.
Och detta tar i för sig tid att göra,många moment och långa jästider,men det vart så värt hela besväret.Riktigt god smak.Käkade nyss en halv baguette bara så där.
Här får ni receptet,pröva på ni också.Blir 4 st baguetter,

Ingredienser:

Deg 1(poolish/starter)
5g färsk jäst
3 dl kallt vatten
5dl vetemjöl special

Deg 2
15g färsk jäst
3 dl kallt vatten
1 sats deg 1(poolish)
1msk salt
1 msk strösocker
7-8dl vetemjöl special
Garnera med pumpakärnorhttp://www.zmaka.se//
svarta sesamfrö,linfrö,solroskärnor,
vallmofrön.

Gör så här:
1.Deg 1,börja med att smula ner jästen i en bunke och lös upp den i vattnet.
2.Tillsätt vetemjölet och rör tills den lösa degen är slät.
3.Täck bunken med plastfilm och jäs i minst i 4timmar i rumstemperatur eller i
kyl i över natten.Jag lät den vara i kylskåpet och började tidigt.
4.Deg 2,Smula jästen i en bunke,tillsätt vattnet och rör om.
5.Tillsätt deg 1,salt,strösocker och sist vetemjölet tills degen går i hop.
Arbeta degen i maskin på låg hastighet i cirka 15minuter.
6.Jäs degen i bunken under bakduk i cirka 1 1/2 timme.Sätt ugnen på 240grader.
7.Stjälp över degen på välmjölat bakbord,dela den i fyra delar och tryck försiktigt
ut varje del med fingrarna till en rektangel.
8.Vik in långsidan på varje rektangel,rulla i hop och spetsa till ändarna.
9.Lägg baguetterna på en välsmord baguetteplåt(eller vanlig plåt).Vill du göra
baguetterna lite finare så vrid baguetterna ett varv innan du lägger på plåten.
10.Låt dem jäsa under bakduk i cirka 1 timme.
11.Pensla baguetterna med vatten och strö 2dl blandade frön(vallmofrön,sesamfrön,
solrosfrön och pumpakärnor och lite flingsalt.
Ställ genast in plåten i mitten av ugnen ca 15minuter.
12.Sänk temperaturen från 240grader till 200grader då bröden fått lite färg.
13.Låt svalna på galler utan bakduk.

4 kommentarer:

  1. mums! det ser jättegott ut! :)

    SvaraRadera
  2. Ja kan lova att de var så goda,jag åt hela 1 och en halv baguette.farligt goda.Åt dock inte allt på en gång,hihihi.

    SvaraRadera
  3. Åh, det såg riktigt gott ut ! Jag ska vara med och tävla, men först måste jag få viggo att sova så jag kan "pyssla" i lugn och ro :)

    SvaraRadera