26 jan. 2011

Jättegod sirapslimpa




Nu har jag gjort ett underbart matbröd med hjälp av Leila Lindholms bok " A piece of cake" Ibland krävs det tålamod och noggrannhet.Men ibland går det så lätt till.
Om du ger det här en chans så kommer du nog inte längre köpa bröd.Blir billigare och så mycket godare.Och med detta recept så är det enkelt att baka bröd.
Eller vad tycker ni?Har ni något favorit bröd som är ett måste?
Här får ni receptet(2 bröd)

Ingredienser:
50g smör
5dl filmjölk
50g färsk jäst
2dl mörk sirap
2tsk salt
6dl vetemjöl special
5 dl rågsikt

Gör så här:
1.Smält smöret och blanda med filmjölken. Värm till fingerljummet, max 37 grader.
2.Smula jästen i en bunke och tillsätt degvätskan, sirap och salt.
3.Tillsätt vetemjöl och rågsikt lite i taget tills degen går ihop och blir mjuk och
elastisk. Knåda in det sista mjölet för hand.
4.Jäs i bunken under bakduk till dubbel storlek.
5.Sätt ugnen på 200 grader.
6.Baka ut degen till två limpor och lägg i mjölade brödkorgar alt. på en plåt med
bakplåtspapper,jäs under bakduk till dubbel storlek.
7.Grädda bröden i mitten av ugnen i 35-40 minuter. Täck dem med aluminiumfolie efter
halva tiden så att de inte blir för mörka.

2 kommentarer:

  1. Ja visst blev detta bröd gott! Bakade det för ett tag sedan. Men jag gillar (kan nästan inte vara utan) "min" limpa som jag bakar med bakpulver. Det är SÅ enkelt och så behöver den inte jäsas något! Det är egentligen ett ganska basic recept som går att variera i oändlighet. Nu sist hade jag blåbärsjogurt och lingonsylt i och barnen är alldeles tokiga i det!
    Grundreceptet finns på min blogg:
    http://neomasfrestelser.blogspot.com/2010/12/sa-mycket-billigare.html

    /Mari

    SvaraRadera