Varje år måste jag äta lussekatter annars känns det inte som jul för min del.
Och det brukar bli ett par stycken,de är så mjuka så de bara smälter ner i munnen.
I år blir det mycket saffran bak dels för att jag blivit sponsrad,och för vi ska fira hos oss i år med tjocka släkten,hihiihih.
Saffran har ju en tendens att torka ut, men med kesella i degen får du saftiga och hållbara lussebullar!
Här får ni receptet.
Ingredienser:
50g röd jäst
5dl mjölk 3%
150gsmör
250g kesella 10%
2dl strösocker
2 kuvert saffran (1g) Påfågeln Saffran
1tsk salt
16dl vetemjöl
Garnering:
russin
1st ägg
Gör så här:
1.Värm smör och mjölk i en kastrull till 37 grader (fingervarmt).
2. Smula ner jästen i en rymlig bunke. Häll lite av den ljumma mjölkblandningen i
bunken och blanda tills all jästen löst sig. Blanda i resten av vätskan.
3. Blanda ner kesella, saffran, socker och salt.
4. Tillsätt nästan allt mjölet, gärna lite i taget och arbeta degen smidig.
Tillsätt mer mjöl om det behövs.
5. Täck över degen med en duk och låt jäsa i rumstemperatur cirka 60 minuter.
6. Lyft upp degen på ett mjölat bakbord och knåda den några minuter.
7. Dela degen i cirka 30 bitar. Rulla sen bitarna till längder, cirka 2 centimeter
i diameter.
8. Snurra ändarna åt varsitt in mot mitten och lägg dem på en plåt som är smord
eller klädd med bakplåtspapper.
9. Tryck ner russin i snurrornas mitt och låt sen jäsa ytterligare 45 minuter till
dubbel storlek.
10. Sätt ugnen på 225 grader.
11. Vispa upp ägget och pensla bullarna.
12. Grädda mitt i ugnen cirka 5-8 minuter tills de blivit gyllenbruna.
13. Ta ut bullarna och låt dem svalna på ett galler.
Sökte precis efter recept på lussekatter och så hittade jag hit :-) Låter som ett bra recept men har ingen kesella...har hört att man skall ha det så får väl kila till affären :-)
SvaraRaderaLussekatter är så gott. Jag har bakat det idag och vi provsmakade en liten bit! Mums!
SvaraRadera