27 nov. 2010

Lussekatter


Varje år måste jag äta lussekatter annars känns det inte som jul för min del.
Och det brukar bli ett par stycken,de är så mjuka så de bara smälter ner i munnen.
I år blir det mycket saffran bak dels för att jag blivit sponsrad,och för vi ska fira hos oss i år med tjocka släkten,hihiihih.
Saffran har ju en tendens att torka ut, men med kesella i degen får du saftiga och hållbara lussebullar!
Här får ni receptet.

Ingredienser:
50g röd jäst
5dl mjölk 3%
150gsmör
250g kesella 10%
2dl strösocker
2 kuvert saffran (1g) Påfågeln Saffran
1tsk salt
16dl vetemjöl
Garnering:
russin
1st ägg

Gör så här:
1.Värm smör och mjölk i en kastrull till 37 grader (fingervarmt).
2. Smula ner jästen i en rymlig bunke. Häll lite av den ljumma mjölkblandningen i
bunken och blanda tills all jästen löst sig. Blanda i resten av vätskan.
3. Blanda ner kesella, saffran, socker och salt.
4. Tillsätt nästan allt mjölet, gärna lite i taget och arbeta degen smidig.
Tillsätt mer mjöl om det behövs.
5. Täck över degen med en duk och låt jäsa i rumstemperatur cirka 60 minuter.
6. Lyft upp degen på ett mjölat bakbord och knåda den några minuter.
7. Dela degen i cirka 30 bitar. Rulla sen bitarna till längder, cirka 2 centimeter
i diameter.
8. Snurra ändarna åt varsitt in mot mitten och lägg dem på en plåt som är smord
eller klädd med bakplåtspapper.
9. Tryck ner russin i snurrornas mitt och låt sen jäsa ytterligare 45 minuter till
dubbel storlek.
10. Sätt ugnen på 225 grader.
11. Vispa upp ägget och pensla bullarna.
12. Grädda mitt i ugnen cirka 5-8 minuter tills de blivit gyllenbruna.
13. Ta ut bullarna och låt dem svalna på ett galler.

2 kommentarer:

  1. Sökte precis efter recept på lussekatter och så hittade jag hit :-) Låter som ett bra recept men har ingen kesella...har hört att man skall ha det så får väl kila till affären :-)

    SvaraRadera
  2. Lussekatter är så gott. Jag har bakat det idag och vi provsmakade en liten bit! Mums!

    SvaraRadera