11 juli 2010

NötGifflar



Ingredienser:
75 g smör
2 dl mjölk
25 g jäst
1 ägg
3 msk socker
1 kryddmått salt
8 dl vetemjöl

Fyllning:
3/4 dl hasselnötskärnor
50 g smör
2 msk socker
1/2 ägg

Andra fyllning:
50 g smör
Grovriven mandelmassa 100 g
Vaniljsocker 2 tsk
2 msk strösocker

Tredje fyllning:
50 g smör
Nutella

Pensling & garnering:
1/2 ägg
(pärlsocker eller mandelspån)

Gör så här:
1.Smält smöret.Häll på mjölken,den ska vara runt 37grader.
2.Smula ner jästen i en degbunke.Tillsätt lite av degspadet och rör om tills jästen
är upplöst.Häll i resten av degspadet och blanda sedan i ägg,socker,salt och så
mycket mjöl att degen blir lagom fast.Låt den jäsa övertäckt till knappt dubbel
storlek.
3.Mal nötterna till fyllningen.Rör smöret smidigt med sockret och ägget.Blanda i
nötterna.
4.Knåda degen på bakbordet med resten av mjölet.Dela den i 3 delar och kavla ut dem
till runda kakor.Skär eller sporra ut 8 snibbar.Lägg på lite av nötfyllningen.
5.Rulla i hop och forma gifflar.Lägg dem bakplåtspapper på en plåt.Jäs under bakduk
till knappt dubbel storlek.Pensla med ägg.Strö ev på pärlsocker eller mandelspån.
6.Grädda mitt i ugnen 5min,ugnstemp 250grader.Blir ca 24 st gifflar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar