30 okt. 2012

Praliner med pepparkakstryffel

Nu känns det som en evighet sen ja skrev sist,men har inte mått så bra men nu börjar det kännas bättre så nu hoppas jag kunna visa det jag har hållt på med.Snart är det Jul och för mig är det en viktig högtid.Så jag har redan nu tjuvstartat för att ta fram de bästa.
Dem här pralinerna blev en riktig succè med den lyxiga mjölkchokladen och pepparkakstryffeln som smälte i munnen.
Jag har velat göra praliner i över ett år men vet inte varför de aldrig blev av,nu kommer jag absolut testa och göra flera olika sorter för så svårt var det inte.



 
                           
                          
                        
Ingredienser:
250g choklad Ghana 40%
Pepparkakstryffel:
85g vispgrädde
30g honung
1 tsk rågad pepparkakskryddor
140g mjölkchoklad(marabou)
40g osaltat smör

Gör så här:
1.Häll hälften av chokladen(ghana) i en plastbunke och lägg in i mikron några sek på 350 watt.
   Kolla efter några sekunder och rör om så de inte bränns vid.Ta tempen.De ska  upp till 45grader.
2.När de gjort det så häller du resten av chokladen i skålen och rör om hela tiden tills temperaturen
   går ner till 26-27g.
3.Efter det ska man värma chokladen igen i mikron och nu ska temperaturen upp till 29-30g.
4.Nu är chokladen tempererad och klar att hälla över i pralinformen.Slå formen på bordet några
   gånger.Vänta i en minut och vänd formen upp och ner för att få överflödig choklad att rinna av.
5.När chokladen nästan stelnat skrapar man ytan jämnt med en palett.Ställ in i kyl ca 30min.
6.Under tiden kan man göra fyllningen vilket i detta fall har jag använt mig av pepparkakstryffel.
7.Koka upp grädde och honung.Blanda ner pepparkakskryddan.Hacka chokladen i mindre bitar.
Häll grädden över chokladen i en skål och rör om.Blanda i det rumstemperade smöret och blanda
tills smöret har smälts och tryffeln är fin och slät.Låt svalna.
8.Kontrollera att chokladen i pralinformen lossnar lätt innan du fyller dem.Jag använde mig av en
   flaska anpassad att ha choklad i som underlättar men går lika bra med en spritspåse.Fyll upp till
   3/4 med tryffel.
9.Ställ in formen i kyl och låt fyllningen stelna.Temperera ny choklad(50g) och täck så du får en  
    botten  till pralinerna.Låt stelna i kyl.Sen är de bara och vända på formen så att pralinerna lätt
    kommer ut.
10.Sedan är det bara och njuta av dem goda pralinerna med en kopp glögg,te eller vad du tycker om.

Chokladformen kommer från   Åsö

Kram

24 kommentarer:

  1. Pepparkakstryffel låter gott! Jag håller med dig, man börjar bli riktigt sugen på allt som smakar jul.

    SvaraRadera
    Svar
    1. de är gudomligt gott.A nu är de dags och få upp julstämningen.Vissa har t.om redan gått på julbord,dock tycker ja de är för tidigt för sånt men baka kan man aldrig få nog av :D

      Radera
  2. så himla gott!
    Hoppas du mår bättre nu

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja verkligen,tusen tack mår mkt bättre :D

      Radera
  3. Ser jätte gott ut :) Snart ska jag också börja baka lite julgodis. Det är sååå mysigt att börja baka till jul!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack,de var riktigt goda.Tyvärr håller inte praliner så länge så kan inte spara dem till jul,får nog göra när de börjar närma sig istället.visst är de,mysfaktor på högsta nivå

      Radera
  4. Men ååh vad gott med praliner! De ser superfina ut. Jul är en viktig högtid hos oss också (viktigaste på hela året) så vi tjuvstartar också en hel del. ;-) Kram Carro

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det.Lyxigt tycker ja,och så är de så söta små saker.
      För oss är de påsken,då Jesus korsfästes men julen kommer under.
      Man blir så glad och lyser verkligen upp städer med all dekoration,me like
      Kramiz

      Radera
  5. Men vad avancerat och gott! De ser helt galet goda ut!

    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nä de var inte avancerat,mycket lättare än ja trodde.
      Dem är galet goda.tog 3dagar sen gick dem slut,hiihih och då är vi bara två som gottar.

      Radera
  6. Gott med pepparkakskrydda i, mums! Gjorde något liknande förra julen... gillas! Jättefin form också :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. ja de är ju en speciell smak.Tack

      Radera
  7. Åh, dessa skulle jag gärna smakat på! Ser jättegoda ut!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja om du ändå bodde närmre,eller du kanske kan själv våga på och göra dessa.är lättare än man tror.

      Radera
  8. Hej! Var har du köpt pralinformarna?
    Det var ju sån fin form på dem. :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack snälla.Formen kommer från www.aso.se dock kan inte privatpersoner köpa där men sett något liknande hos http://www.pralinformar.se/ och även hos http://www.marron.se/pralinformar.php
      Hoppas du hittar de du söker efter

      Radera
  9. Sicket lyx:) Perfekt till glöggen!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja absolut,ja förknippar oxå praliner med lyx och så är de så små o söta godingar.

      Radera
  10. Jag hade en period för många år sen då jag höll på mycket med praliner och gjorde då en med pepparkakstryffel. Det passar så bra i praliner!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Åh hoppas vi får se praliner hos dig framöver,skulle va kul och få olika tips på fyllningar.

      Radera
  11. Tusen tack för pralintripset! Har i helgen köpt två formar som skall testas i veckan :) mvh Stephanie @ http://www.mondoblog.se/vitlokochenpralin

    SvaraRadera
    Svar
    1. De var så lite.Vad häftigt,ska bli kul och få se vad du hittar på

      Radera
  12. dessa låter jätte smarriga, måste prövas!

    SvaraRadera
    Svar
    1. ja de var dem verkligen,gör så.varning att de kan bli beroende framkallande.vi åt upp alla på 2-3dagar,så goda blev dem
      lycka till

      Radera