7 maj 2012

Durum Limpa

I helgen blev jag sugen på att baka.Nu när jag är på Landerholms bageri så blir det mycket bröd och då var jag tvungen och baka.De har en underbar sten ugn och då blir bröden så otroligt fina med en underbar skorpa och så annorlunda blir dem bröden mot en vanlig ugn.
Svårt och ta med kameran dit då jag jämnt har kladdiga händer eller mjöliga händer annars skulle ni få se.Underbar syn.
I helgen invigde jag min baksten,wow vilket bröd det blev.Så vackert och nu kommer jag ha svårt att slita mig ifrån bakstenen.




Ingredienser:
10dl kallt vatten
15g jäst
20g salt
180g durum mjöl
100g vetekli
800g vetemjöl

Gör så här:
1.Rör ut jästen med vattnet tills jästen löst sig.Tillsätt salt,vetekli,durum och mjölet lite i taget
   tills du får en klibbig deg.Ju klibbigare ju lenare bröd får man och jag tar nog hellre en klibbig deg  
   när jag vet att resultatet blir så mycket bättre.
2.Jäs degen i kylen.
3.På morgonen ta fram degen och lägg på ett mjölat bakbord och dela degen i 2 limpor.
4.Lägg i jäskorgarna som du pudrat på med durum mjöl i och in med bröden.Låt jäsa 45-60min.
5.Sätt på ugnen på  250grader med bakstenen i,det tar ca 1 timme innan den blir riktig varm och förrens då kan man använda den för bästa resultat.
6.Vänd brödet på bakstenen försiktigt och stäng luckan.
7.Låt stå i ca 30-35minuter beroende på din ugn på 200grader.
Mitt bröd blev hela 38cm långt,så de blev mega stort.Går nog och göra 3 normal limpor på detta recept eller många små bröd.
Receptet är något som jag komponerat själv.
Kram

9 kommentarer:

  1. Så gott ditt bröd ser ut! Jag tar gärna en skiva eller två, tack :)

    SvaraRadera
  2. Gud vad gott brödet ser ut : ) mums : ) kram Sofia

    SvaraRadera
  3. Fångad av bakjävulen eller bakfrälst? Oavsett vilket kan jag känna smaken (tror jag)när jag ser dina bilder och läser din blogg. Vill skicka ett tack till dig för att du tog hand om Edvin på praon.Du har fått en lärjunge som nu också vill bli konditor.Vill du se honom i aktion kan du komma in och titta på www.baralillaja.blogspot.com Nu ska vi också vara med i tävling för att vinna en kitchenaid.
    Hälsnigar från Mamma Mia

    SvaraRadera
  4. sv; Varsågod, haha!
    Vart fick du reda på att jag hade tipsat om din blogg? Haha.
    Kram!

    SvaraRadera
  5. Så goda de ser ut, perfekt skorpa!

    SvaraRadera
  6. Galet gott! Baksten låter spännande.

    Kram Malin

    SvaraRadera
  7. Så duktig du är som komponerat ditt egna recept! Har inte testat att baka på baksten... låter mycket gott. Vart köper du bakstenen någonstans? Jag har sett hos flera men vet inte vilken som egentligen är bra/bäst!

    SvaraRadera
  8. Jag hat inte baksten än, men brukar värma bakplåten innan jag bakar brödlimpor och det funkar också bra. Fint bröd!

    SvaraRadera