8 apr. 2012

Rågbröd


Nu har jag testat de nya vetemjölen som jag fick hemskickat.Jag hittade en broschyr ute i butikerna
som var recept anpassat till dessa vårvete.
Jag kan nog säga att det är första gången jag har haft bröd på jäsning så pass länge och de kanske är det som är hemligheten bakom goda bröd för detta blev riktigt smarrigt bröd.Dock får man äta dessa samma dag,för dagen efter vart det mjukt och inte alls lika gott.
Samma dag jag gjorde dessa så hade den fått en knaprig skorpa och så där härligt luftigt.
Låt er inte skrämmas av att de tar tid att baka detta bröd,för ni vet ju att bröd med lång jäsning blir ju så mycket godare.




Fördeg:
180g kungsörnen Evolo Rågmjöl + 3 dl kallt vatten(blötlägg 15min)
1.Tillsätt rågmjöl och kallt vatten i en skål och rör om till en smet.Täck med plast.Låt stå i 15min.

Ingredienser:
2,5dl kallt vatten
10g jäst
630g Kungsörnen Vinjett vetemjöl
25g solrosfrö
25g brödsirap
2,5tsk salt
0,75-1dl kallt vatten.(Steg 5)
Garnera med: Solrosfrön,vallmo,sesamfrö och Evolo Rågmjöl
2.Smula ner jästen i en degskål.Tillsätt 2,5dl kallt vatten och rör om tills jästen har löst sig.
3.Tillsätt blötläggningen,mjölet,solrosfrö,brödsirap och salt.
4.Arbeta degen i maskin på låg hastighet i 10min.Arbeta degen kraftigt i 5min till en elastisk,smidig och lätt glansig deg.
5.Arbeta nu degen i maskin på så låg hastighet som möjligt.Tillsätt 0,75-1dl vatten och låt knådas i 1 min ytterligare.
6.Arbeta degen kraftigt i 3min.
7.Smörj en stor ugnsform med olja.Lägg ner degen och täck formen med plast.Låt degen vila 1tim i rumstemperatur.
8.Vik sedan i hop degen som ett kuvert,vänd på degen och se till att botten på formen fortfarande är smord.Låt vila i formen ytterligare 1 tim.
9.Värm ugnen till 275grader.Sätt in en plåt i botten av ugnen.
10.Lägg upp degen på mjölat bakbord i en blandning av solroskärnor/rågmjöl.Strö blandningen även på ovansidan av degen.
11.OBS!Tryck inte ut de gasblåsorna som bildats.Dra försiktigt ut degen ill en rektangulär form ca 35x25cm.Dela degen till 3 avlånga bitar med en degskrapa.Dela varje bit i fyra jämnstora degstycken.Lägg försiktigt upp dem på två plåtar med bakplåtspapper.
12.Baka av en plåt i taget.Sätt in brödet mitt i ugnen.Häll samtidigt 0.5dl varmt vatten på bottenplåten och stäng ugnsluckan så fort du bara kan.Sänk nu ugnsvärmen till 225grader.Efter 10min vädrar du ugnen genom att öppna ugnsluckan i 5 sekunder.Total avbakningstid ca 20 min.
Har du varmlufts ugn kan du grädda bägge plåtarna samtidigt i 225grader ca 20min.

Receptet hittade jag i kungsörnens broschyr ute i butiken.
Kram

7 kommentarer:

  1. Gissa vilka bröd jag bakat idag? Samma! Great minds think alike eller vad säger du? ;)

    SvaraRadera
  2. Ser ju kanon god ut!! Recept kanske hihi!
    ha nu en underbar söndag vännen!!
    Kram i massor

    SvaraRadera
  3. Det ser verkligen gott ut :)

    SvaraRadera
  4. MMm det ser gott ut!
    http://hemmakoket.wordpress.com

    SvaraRadera
  5. Ser så goda ut!
    Vi är inte alls bra på det där med jäsning och bakning, båda är födda med alldeles för dåligt tålamod tyvärr...
    Som tur är så finns det andra som kan förse oss med jäsbröd och så finns det ickejäsbröd som vi kan ta oss an:)

    SvaraRadera
  6. Bullar utan jäst? Kan man baka det?

    SvaraRadera