17 mars 2012

Durum Baguetter

Jag har märkt att jag har fastnat för durum vetemjöl, förut visste jag inte ens vad det var för något men nu har jag märkt att jag gärna bakar bröd med durum och finns det inte i orginalet så gör jag min egna variant.
Jag gillar rejäla bröd och sånt som tar sin tid.För ni vet ju den som väntar på något gott  väntar aldrig för länge.Det här receptet ger hela 4 baguetter och älskar hur det knakar till när man sätter tänderna i brödet.Så vill jag ha de och riktigt lätt och göra detta,tar bara tid så ha tålamod om du vill testa på.





Ingredienser:
7 1/2 dl vatten,kallt
10g jäst
20g salt(1msk)
200g(3dl)durumvetemjöl
900-1000g(1,5-1,7l)vetemjöl

Gör så här:
1.Rör ut jästen i vattnet i en bunke.Tillsätt salt,durumvetemjöl och nästan allt vetemjöl,ta för vana att inte ha i allt mjöl på en gång,spara lite.Degen ska vara ganska fast i sin konsistens.
2.Använd en träslev,och använd händerna i några minuter.
3.Täck degen med lock eller plastfolie och låt den stå över natten i kylskåpet.
4.Tänk på att inte ha för liten bunke eftersom degen jäser till något över dubbel storlek.
5.Mjöla bordet och häll ut degen.Knåda inte degen utan samla ihop den bara och använd en degskrapa
   och dela i 4 bitar.Rulla dem avlånga och vill du få dem tvinnade så är de bara rulla och hålla ihop.
6.Lägg på plåt med bakplåtspapper och lägg handdukar virade mellan om du nu inte har en  baguette
    plåt och täck med bakduk.
7.Låt dem jäsa ca 30-45minuter.Under tiden kan du sätta ugnen på 250grader.
8.Sätt in plåten i ugnen ,kasta in 1/2dl kallt vatten i botten av ugnen.Stäng genast luckan.
9.Sänk värmen till 200grader.Dessa baguetter ska bakas i ca 30minuter för att få den där fina,
   knapriga skorpan.
10.Låt svalna utan att täcka över för då bevaras den knapriga skorpan tills det är dags och äta av
     brödet.
Tips:Godast att äta ljummna.
Receptet hittade jag i en gammal Baka tidning.

Kram

9 kommentarer:

  1. Dom ser riktigt goda ut :P Är också vansinnigt förtjust i durumvete i bröd. det blir så bra konsistens och god smak av det :)

    SvaraRadera
  2. Mycket fina baguetter! Och värt tiden det tar :)

    SvaraRadera
  3. Vilka fina baguetter och gott =) Kika gärna in på min matblogg och tävla i min nya tävling =)

    SvaraRadera
  4. Så fina baguetter, man blir sugen på att sätta tänderna i dom! ;)

    SvaraRadera
  5. Baguetter ska vara så där riktigt knastrigt goda och det verkar dessa att vara. Det här ska jag absolut prova!!

    SvaraRadera
  6. Åh va gott!
    //saaran.blogg.se

    SvaraRadera
  7. Ser goda ut! Nybakade med smör och ost, mums!

    Kram Malin

    SvaraRadera
  8. Mums tack för receptet måste jag testa : ) kram Sofia

    SvaraRadera