28 mars 2012

Chokladbågar

För några dagar sedan kollade jag igenom Magnus Johanssons nya bakbok " lyckas med choklad" och ja fastna för väldans många recept.Dessa såg fina ut och så klart ville jag göra dem omedelbart,sagt och gjort så blev dem så här.Inte så fina som konditorn men dem duger,för goda var dem allt.spröda,chokladiga kakor som dessutom har chooooklad på ena kanten,yummi.





Ingredienser:
100g osaltat smör
3/4dl florsocker
1krm salt
50g mandelmjöl
1/2vaniljstång Vaniljimporten.se
2st äggula
1 3/4dl vetejöl
2msk kakao(röd brun)
Garnering:
50g choklad

Gör så här:
1.Blanda smör och florsocker.Tillsätt salt,mandelmjöl,vaniljfrö och äggulor.
2.Sikta ned mjölet och kakao och blanda till en jämn deg.
3.Ta upp degen på bordt och rulla ut den till fingertjocka längder.Skär  i bitar,rulla till bollar och
    forma till bågar.Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
4.Grädda i cirka 10minuter.Jag tog ut mina efter 9 minuter,så håll koll.
5.Doppa bågarna i smält choklad när de svalnat.Chokladen ska vara tempererad för att bli blank och
   fin när den stelnar.

Temperera choklad krävs att du har en digital termometer.Om du använder mörk choklad så får inte temperaturen överstiga 55grader.Ljus & vit choklad får inte överstiga 45grader.
Värm chokladen till valfria temperaturer,sedan tar du 3/4 av chokladen på en marmorskiva eller rostfri stål bänk och häller ut chokladen,använd två spatlar och för in chokladen mot mitten med
lugna och jämna tag.Gör så temperaturen sjunker till 28grader.Häll tillbaka chokladen i skålen där den varma chokladen ligger kvar.Blanda ordentligt.Värm försiktigt till 32 grader och behåll sedan samma temperatur i mitten av chokladen.

Kram

7 kommentarer:

  1. Mums, småkakor är ju så gott!

    Kram Malin

    SvaraRadera
  2. Yummie säger jag som förutom maräng älskar choklad!

    SvaraRadera
  3. Ååå så gott! Har varit sugen på "småkakor" länge nu men inte riktigt fått någon tig över till det...
    Jag blev ju inte mindre sugen nu kan jag säga =)

    SvaraRadera
  4. SV; Du måste prova lavendelglass!!! Så GOTT!!!

    SvaraRadera
  5. Malin`s diner-de har du så rätt i
    Veronica-Tack snälla
    Amy`s piece of cake-a choklad älskar ja med
    Bakakten-hahahahha,nä usch nu tycker ja ju synd om dig,stackars dig.kom hit så bjuder ja på fika :D
    Mary-åh önskar ja hade lavendel nu,yummi

    SvaraRadera
  6. De ser verkligen söta och goda ut! Choklad är ju aldrig fel=)

    SvaraRadera