16 okt. 2011

Focaccia

Jag blev sugen på att göra matbröd,bröd har jag gjort med surdeg,utan,dinkel,ja allt möjligt dock utan detta.
Första gången jag provade på att göra ett bröd med pålägg kan man säga.
Det var supergott och mättande.Passar perfekt till picknick,ja nu kanske de är lite kallt men detta kommer
jag definitivt göra nästa sommar.Och man behöver ju inte vänta ända till då,utan man kan smygstarta redan nu.
Jag valde att lägga på körsbärstomater som är odlade i pappas koloni och tunna skivor lök,och de andra
brödet rivde jag ost och även pressad vitlök.Leila Lindholms recept.




Ingredienser:
25g jäst
3dl ljummet vatten
0.5dl olivolja
2msk honung (ekologisk)
1msk flingsalt
7 dl vetemjöl special

Vitlök 2 klyftor
50g riven ost
1 gul lök
körsbärstomater,en bunt

Gör så här:

1.Vispa ut jästen med vatten, olivolja, honung och flingsalt i en bunke.
2.Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta samman till en deg och knåda den i cirka 5 minuter.
3. Jäs degen till dubbel storlek i en bunke täckt med bakduk, i cirka 35 minuter.
4. Sätt ugnen på 220 grader, varmluft.
5. Häll ut degen på mjölat bakbord och dela den i 2 delar, knåda den lite och lägg på två oljade plåtar med lite flingsalt i botten.
6.Platta ut degarna tills de är cirka 1-2 cm tjocka och låt jäsa under bakduk till dubbel storlek, cirka 30 minuter.
7.Sätt fingrarna i degen så att det formas en massa hål, ringla över rikligt med olivolja och strö över flingsalt.Tillsätt valfri garnering på.
8.Baka brödet i mitten av ugnen tills det är gyllene, cirka 10 minuter.

Lycka till

4 kommentarer:

  1. Amy`s piece of cake-a verkligen,detta ska ja göra fler gånger

    SvaraRadera
  2. De såg ju riktigt goda ut =) Har bakat foccacia en gång men då var de de vanliga tradionella med flingsalt å örter :)

    SvaraRadera
  3. Milli-a de var vansinnigt gott,man kan ju princip lägga vad som helst,nästa gång tänker jag pröva riven ost och jalapenos.Älskar hetta

    SvaraRadera