15 sep. 2011

Lökbaguetter

I helgen gottade vi oss nybakade baguetter.Dem tar tid och göra men ack så goda.
Gjorde 2 varianter.Eftersom jag tidigare hade gjort vanliga baguetter,så tog jag ett säkert kort medan lökbaguetterna chansade jag och hoppades att de skulle vara goda.Fast jag vet att alla recept med Leila Lindholm går ju hem hos mig.
2 baguetter blev med flingsalt och pumpakärnor.2baguetter blev med smörstekta lök.


Ingredienser:
Deg 1)Poolish/starter
5g färsk jäst
3dl kallt vatten
5dl vetemjöl special
Deg 2
15g färsk jäst
3dl kallt vatten
1 sats deg 1(poolish starter)
1msk salt
1msk strösocker
7-8dl vetemjöl special
1 lök
Flingsalt

Gör så här:
1.Deg 1)Smula jästen i en bunke och lös upp den i vattnet.Tillsätt vetemjöl och rör tills den
lösa degen är slät.
2.Täck bunken med plastlim och jäs i minst 4 timmar i rumstemperatur eller i kyl över natten.
3.Deg 2)Smula jästen i en bunke,tillsätt vattnet och rör om.
4.Tillsätt deg 1,salt,strösocker och sist vetemjöl tills degen går ihop.Arbeta degen i maskin
på låg hastighet i cirka 15minuter.Jäs degen i bunken under bakduk i cirka 1 1/2timme.
5.Sätt ugnen på 240grader.Stjälp över degen på välmjölat bakbord,dela den i fyra delar och tryck
försiktigt ut varje del med fingrarna till en rektangel.
6.Vik in långsidan på varje rektangel,rulla ihop och spetsa till ändarna.Vrid baguetterna ett
varv och lägg dem på en välsmord baguetteplåt eller på en vanlig plåt.Ett tips är att lägga
bakdukar mellan baguetterna så blir det susen.
7.Låt dem jäsa under bakduk i cirka 1timme.Under tiden hacka lökringar väldigt tunnt och
stek på en stekpanna med lite smör tills de får färg.sedan kan de svalna.
8.Pensla baguetterna med vatten och strö på flingsalt och de smörstekta löken.Ställ in i mitten
av ugnen.Sänk temparaturen till 200grader när bröden fått lite färg.Grädda tills bröden
sammanlagt stått inne i cirka 30minuter,låt svalna på galler utan bakduk.



Kram

4 kommentarer:

  1. Mmm, det låter verkligen gott! Lök är nästan gott till allt.

    SvaraRadera
  2. kakmonsterna-absolut.borde testa lökglass eller vad säger du?Ler

    SvaraRadera
  3. Låter supersmaskigt!!! Lökglass lät däremot inte lika gott :/.
    Kom in till mig ett tag vännen, har en sak till dig där :D

    SvaraRadera
  4. Caroline-eller hur,jag skämtade där om glass,hehehehe*Ler*ja kommer direkt

    SvaraRadera