13 sep. 2011

Hemmagjord flowerpaste

Ibland kan det bli det man inte vill ska ske.Man ska göra en tårta och har kanske 2dagar på sig,och märker att man inte har flowerpaste hemma.
Omöjligt också och få hem det på sån kort tid.En bra sak att alltid ha hemma är Cmc,för ifall du behöver flowerpaste så kan man lätt göra sin egna.Jag tyckte det gick smidigt,och gillar att jag kunde lätt färga in smeten.Vanlig vit flowerpaste färg som jag brukar beställa in,är omöjlig att färga.Blir kladdig och blir inte alls bra.Detta sättet blir mycket billigare också.Dock fick jag nästan kramp av allt knådande.

Ingredienser:
5 tsk kallt vatten
2tsk gelatinpulver
500g siktat florsocker
3tsk cmc
2tsk vit sirap
3tsk olja(raps)
1äggvita

Gör så här:
1.Blanda gelatinpulver + vattnet och låt stå i 30minuter.
2.Sikta och blanda ihop florsocker och cmc.
3.Smält gelatinet och blanda i olja och sirap.
4.Häll över blandningen och äggvitan i bunken och knåda tills massan är vit.
5.Massan är vid det här laget ganska smulig och man får knåda länge för att få ihop det
till en slät boll.
6.Dela upp bollen i mindre bitar och färga dem i olika färger om så lnskas,och lägg plastfolie
runt om och sedan påse och in i en tätt burk.De ska förvaras nånstans mörkt och i rumstemp.


Lycka till

13 kommentarer:

 1. Kollade upp cmc... det verkar ha E-nummer 463-469 och verkar inte vara helt nyttigt när jag tittar på denna hemsida http://enum.vishet.se/ utan medför risk för:
  Matsmältningsproblem.*)
  Gasbildande.*)
  Uppsvälldhet.*)
  Teoretisk risk för förstoppning. *)

  *) Källa: Additives.Your complete survival guide. Felicity Lawrence, Century Hutchinson Ltd., London.
  Svenska forskare har hittat spår av dioxin i cellulosa.

  Hur tänker du kring att du använder det???

  SvaraRadera
 2. på vissa av dem står det också:
  Misstänkt cancerframkallande ämne. *)

  SvaraRadera
 3. Anonym-Ja använder flowerpaste som dekoration och ingen som äter de ändå.Jag är inte så orolig,och då skulle ju sverige förbjuda den här produkten om den nu är så farlig.
  Tack för att du delade med dig din info.

  SvaraRadera
 4. Ja man skulle ju önska att de förbjöd farliga/gifta ämnen i mat men det gör de inte. I och med EU blev fler ämnen tillåtna i Sverige (t ex färgämnen) som tidigare var förbjudna för att de var skadliga för hälsan. Vet inte om du läst boken "den hemlige kocken" annars kan jag rekommendera den, den skrämde mig lite.

  Vill också säga att jag är jätteinspirerad av dina recept, det är därför jag engagerar mig (liksom det låååånga receptet på choklad/hallonmousse-tårta). Brukar annars bara titta in på folks hemsida och inget mer. Har för övrigt sett regnbågstårtor (som tex denna http://bliminjast.blogg.se/images/2011/dsc_0210_143027550.jpg) som jag skulle vilja tillverka utan dessa färgämnen... Har försökt att tänka ut olika naturliga färger för att kunna göra det själv... t ex att olika surhetsgrad påverkar blåbärsfärgen till mer rosa-röd eller mer lila-blå... Den blå färgen är den klart svåraste att göra... De andra har jag dock hittat... Kanske det vore ngt för dig att experimentera med också... :-)

  SvaraRadera
 5. Anonym-a det finns mycket de borde förbjuda.Nä har faktiskt inte läst den.Ska kanske gå en sväng till biblioteket då.Tack för tipset.
  Åh vad glad jag blir,nu blev dagen så mycket bättre.Älskar att baka och älskar att dela med mig,önskar jag var bättre på att fotografera bara.
  A jo jag har också sett regnbågsmuffins,tårta och de är jättefint men skulle ha svårt och äta då jag ser alla dessa färger.
  Men du kan använda naturliga produkter som rödbetor om du vill ha röd/rosa färg.
  a de är en utmaning att hitta nåt utan karamellfärger men om man googlar kanske man hittar tips.Tack för ditt recept också,låter ju supersmarrigt,kanske testar nästa gång jag ska göra tårta.
  Tack för dina goa kommentarer,älskar då jag får tips från mina läsare och deras tankar.

  SvaraRadera
 6. Hej - Vilka härliga tårtor! Hittade till din sida eftersom jag letade recept på flowerpaste. Blev lite bekymrad när jag såg att du rekommenderar att förvara i rumstemp. Det är ju färsk äggvita i.... Jag minns en jul när mamma gjort "julgodis" av överbliven mördeg med ägg. Godiset stod framme på godisbordet under juldagarna och ca den 28 december blev både min mamma och min man VÄLDIGT dåliga i magen! Dagen efter kom vi på vad de ätit som övriga INTE ätit....!

  SvaraRadera
 7. Anonym-Tack så mycket.Nä de händer ingenting,då detta är något man gör dekorationer av,och då flowerpaste blir så pass hårt och blir inte så värst gott att äta.
  a godis är nog en annan sak.

  SvaraRadera
 8. Åååh va bra!!Kanonrecept att hitta nu:)) När det gäller cmc som giftigt, så antar jag att man inte direkt dagligen kör i sig detta ämne, plus att som du Simone säger så äter man gärna inte dekorationen. Smakar ju inget vidare ändå. Och jämfört med mycket annat som vi människor dagligen kör i oss som absolut inte är bra för hälsan så är ju detta en inimini mängd.Tack än en gång för receptet :)) Kram Annette

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul och höra.Nä och enligt mig och många andra så är de inte något vidare att äta stenhårda dekorationer,mer för ögat och sen pillar ja bort de.
   Håller med,finns mycket annat som inte är bra för oss och ändå får vi i oss det.
   De var så lite så.

   Radera
 9. Men om det nu är giftigt, hur kommer det sig att det får säljas? Cmc används ju som "lim" också.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den frågan är svår och har faktiskt ingen aning.,önskar ja kunde svaret,vet bara att de finns mycket produkter här i Sverige som borde förbjudas men som de ändå inte gör.
   Om de nu skulle vara dödsfarlig produkt så skulle de inte säljas.
   Japp man kan göra sitt egna lim med cmc oxå.

   Radera
 10. är cmc ett måste när man gör figurer? vart kan man få tag på det?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag köper från strössel & annat. de pulvret brukar ja blanda i sockerpasta/modelleringspasta då ja vill att de ska gå fortare att torka .bra produkt om man har bråttom och göra nån figur för den stelnar garanterat och man använder en liten mängd så den är dryg oxå
   Men nej de är inget måste

   Radera