11 nov. 2012

Nougatpraliner med krokant

Här blev det praliner fyllda med nougattryffel & krokant .Himmelskt goda med len smältande tryffel och grovhackade kanderade nötter som möts i munnen.Perfekt gåva vare sig till sin far eller när man blir bjuden på julbord för praliner imponerar på dem flesta och så kan man variera dem i olika former och smaker.





Ingredienser:
200g ghana choklad
Nougattryffel:
60g grädde
1 klick smör
1msk Honung
150g Nougat

Krokant:
1 1/2dl strösocker
1dl hasselnötter

Gör så här:
1.Börja med och temperera chokladen,använd hälften av chokladen och smält i mikron på låg
   värme.Tempen ska nå till 45grader.Kolla med termometer då och då.
2.Ta ut från mikron och rör om med en plastsked/slickepott.Häll  i resten av chokladen och rör om
    hela tiden tills chokladen får en temp på 26-27g.In i mikron igen tills den får 29-30g.
3.Ta ut chokladen från mikron,för nu är den tempererad och färdig att använda.
4.Häll chokladen över formen och bre med paletten över chokladen.Slå chokladformen några gånger
   på bordet för att de inte ska uppnå några luftbubblor.Sedan är de bara och fylla på mer choklad om
   de sjunker något.
5.Låt de stå ca 1min för att sen hälla tillbaka chokladen som blir över tillbaka i plastbunken.
6.Dra överflöden choklad från formen med en palett fram och tillbaka tills de blir rena kanter.
7.Ställ in i kylskåp i ca 30minuter,under tiden kan du börja och göra nougattryffeln och krokanten.
8.Nougattryffel:Häll grädden,honung i en liten kastrull.Efter att honungen smälts ta bort från
   värmen och lägg i nougaten och rör om.Sist i med smöret.Ska bli en jämn,fin glansig tryffel.
9.Krokant:Smält sockret i en stekpanna,rör när de har smälts .Ta av från plattan när sockret fått
   färg.Blanda i då nötterna och rör om.
10.Häll på bakplåtspapper och låt stelna.Bryt i mindre bitar och sen mixa i din assistent en liten
     stund,ska fortfarande vara grovt men ändå lagom.
11.Blanda sedan krokanten i tryffeln,dock använde jag inte all krokant.Använd ögonmått,blir allra
      bäst då så de inte bara blir krokant.
12.Jag tog sedan och fyllde en spritspåse och klippte på änden och sedan spritsade jag i choklad-
      formen till 3/4.Fyll inte ända upp.
13.In i kylen.Chokladen som man temperat,värm upp lite och sen stryck över och dra med paletten
      jämnt och fint.
14.Sedan in i kyl igen för att låta de stelna till.Sedan är de bara och vända på chokladformen så
     ska de komma ut självmant.
15.Använd gärna bomullshandskar för annars kommer du få fingeravtryck på pralinerna och de blir
     inte så fint.
Tips:Praliner ska helst förvaras i svalt rum.Jag har ett skåp som är lite lagom kyligt,dvs inte kylskåp.


Kram

24 kommentarer:

  1. Mums, vad goda och fina de ser ut!

    SvaraRadera
  2. Super fina, låter super smarrigt!

    SvaraRadera
  3. Oh så söta! Ser ut lite som pyramiderna i kairo:)

    SvaraRadera
  4. Ser ju jätte gott ut! Väldigt snygga pralinformar. Tänkte använda mina pralinformar för första gången i år. :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack snälla.va roligt,ska bli spännande och få se

      Radera
  5. Mmmm yummie, tror jag kommer på besök och antar att jag i så fall får smaka på dessa godingar? ;)

    SvaraRadera
  6. De ser jätte fina ut, en perfekt present.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack snälla.ja absolut,hemmagjorda praliner går alltid hem

      Radera
  7. Superfina praliner! Och det låter som de är supergoda med :)

    SvaraRadera
  8. Oj vad snygga! Vilket fix och trix. Ser supergott ut!

    SvaraRadera
  9. Vad fina de blev! :D Själv har jag inte riktigt lyckats med att göra praliner i formar än, tror de silikonformar jag har inte är helt optimala, det verkar lättare med de i hårdplast.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tackar så mycket.de är ganska lätta och göra.silikon går men de brukar få bubblor för man kan inte slå dem mot bordet då de är för mjukt.du får gärna låna en form av mig om du vill pröva på.är ju grannar.

      Radera
    2. Vad gullig du är! Säger till om jag skulle behöva låna :)

      Radera