Här blev det praliner fyllda med nougattryffel & krokant .Himmelskt goda med len smältande tryffel och grovhackade kanderade nötter som möts i munnen.Perfekt gåva vare sig till sin far eller när man blir bjuden på julbord för praliner imponerar på dem flesta och så kan man variera dem i olika former och smaker.
Ingredienser:
200g ghana choklad
Nougattryffel:
60g grädde
1 klick smör
1msk Honung
150g Nougat
Krokant:
1 1/2dl strösocker
1dl hasselnötter
Gör så här:
1.Börja med och temperera chokladen,använd hälften av chokladen och smält i mikron på låg
värme.Tempen ska nå till 45grader.Kolla med termometer då och då.
2.Ta ut från mikron och rör om med en plastsked/slickepott.Häll i resten av chokladen och rör om
hela tiden tills chokladen får en temp på 26-27g.In i mikron igen tills den får 29-30g.
3.Ta ut chokladen från mikron,för nu är den tempererad och färdig att använda.
4.Häll chokladen över formen och bre med paletten över chokladen.Slå chokladformen några gånger
på bordet för att de inte ska uppnå några luftbubblor.Sedan är de bara och fylla på mer choklad om
de sjunker något.
5.Låt de stå ca 1min för att sen hälla tillbaka chokladen som blir över tillbaka i plastbunken.
6.Dra överflöden choklad från formen med en palett fram och tillbaka tills de blir rena kanter.
7.Ställ in i kylskåp i ca 30minuter,under tiden kan du börja och göra nougattryffeln och krokanten.
8.Nougattryffel:Häll grädden,honung i en liten kastrull.Efter att honungen smälts ta bort från
värmen och lägg i nougaten och rör om.Sist i med smöret.Ska bli en jämn,fin glansig tryffel.
9.Krokant:Smält sockret i en stekpanna,rör när de har smälts .Ta av från plattan när sockret fått
färg.Blanda i då nötterna och rör om.
10.Häll på bakplåtspapper och låt stelna.Bryt i mindre bitar och sen mixa i din assistent en liten
stund,ska fortfarande vara grovt men ändå lagom.
11.Blanda sedan krokanten i tryffeln,dock använde jag inte all krokant.Använd ögonmått,blir allra
bäst då så de inte bara blir krokant.
12.Jag tog sedan och fyllde en spritspåse och klippte på änden och sedan spritsade jag i choklad-
formen till 3/4.Fyll inte ända upp.
13.In i kylen.Chokladen som man temperat,värm upp lite och sen stryck över och dra med paletten
jämnt och fint.
14.Sedan in i kyl igen för att låta de stelna till.Sedan är de bara och vända på chokladformen så
ska de komma ut självmant.
15.Använd gärna bomullshandskar för annars kommer du få fingeravtryck på pralinerna och de blir
inte så fint.
Tips:Praliner ska helst förvaras i svalt rum.Jag har ett skåp som är lite lagom kyligt,dvs inte kylskåp.
Kram
Mums, vad goda och fina de ser ut!
SvaraRaderaTack,de var dem verkligen
RaderaSuper fina, låter super smarrigt!
SvaraRaderaTack söta Anna.
RaderaOh så söta! Ser ut lite som pyramiderna i kairo:)
SvaraRaderaheheh,exakt.har oxå varit där.
RaderaSer ju jätte gott ut! Väldigt snygga pralinformar. Tänkte använda mina pralinformar för första gången i år. :)
SvaraRaderaTack snälla.va roligt,ska bli spännande och få se
RaderaMmmm yummie, tror jag kommer på besök och antar att jag i så fall får smaka på dessa godingar? ;)
SvaraRaderahehehe,ja men absolut.då bli de buffè kan ja lova
RaderaKommer omedelbart! ;)
RaderaDe ser jätte fina ut, en perfekt present.
SvaraRaderaTack snälla.ja absolut,hemmagjorda praliner går alltid hem
RaderaSuperfina praliner! Och det låter som de är supergoda med :)
SvaraRaderaTack,japp de kan ja lova.
RaderaSer fantastiskt gott ut!!
SvaraRaderaTack snälla
RaderaOj vad snygga! Vilket fix och trix. Ser supergott ut!
SvaraRaderaTack snälla.
RaderaSå proffsiga och fina!!! Och så goda!!!
SvaraRaderatusen tack
RaderaVad fina de blev! :D Själv har jag inte riktigt lyckats med att göra praliner i formar än, tror de silikonformar jag har inte är helt optimala, det verkar lättare med de i hårdplast.
SvaraRaderaTackar så mycket.de är ganska lätta och göra.silikon går men de brukar få bubblor för man kan inte slå dem mot bordet då de är för mjukt.du får gärna låna en form av mig om du vill pröva på.är ju grannar.
RaderaVad gullig du är! Säger till om jag skulle behöva låna :)
Radera