Dessa åt vi i helgen och dessa blev goda men som alla vet så tar dem tid och göra då jag väljer och använda mig av poolish(fördeg)för då får mjöl och vatten svälla vilket tar fram både smak och syra. Brödet blir lätt syrligt, luftigt och med knaprig skorpa så som en riktig baguette ska vara.
Vad gör du hellre,bakar eller går och köper en baguett för en tia?
Igredienser:
Fördeg:
5 g jäst
300 g vatten
300 g vetemjöl
Deg:
6 g jäst
300 g vatten
700 g vetemjöl
16 g havssalt
Gör så här:
1.Fördeg:Lös upp jästen i vattnet, vispa till en jämn massa och låt stå 4 timmar i rumstemperatur,
eller som jag gjorde, 12 timmar i kyl över natten.
2. Poolishen är klar när den blir hålig i mitten. Om den har börjat falla, mata på med lite mer mjöl och
vatten och låt stå en timme till.
3.Jag blandade poolish, vetemjöl, jäst och vatten, som jag värmde till 34°, eftersom poolishen var
kylskåpskall och mjölet rumstempererat .
4.Därefter fick degen vila 90 minuter i plastlåda med lock. I boken står inte att man ska göra något under första jäsningen, men jag vek samman degen försiktigt en gång. Jag välte ut degen på mjölat bakbord. Sedan fick bitarna vila i 15 minuter under bakduk.
5.Jag formade till baguetter genom att rulla bitarna från mitten och spetsa ändarna lite. Jag la bröden
med skarven neråt på mjölad bakduk, och drog upp tyget mellan baguetterna lite så att de skulle få
lite stöd att jäsa uppåt.
6.Fick jäsa i 45minuter till,sen snittade jag den på sidan med en vass kniv,går bra och använda
ett rakblad annars.
7.Jag satte in baguetterna i ugnen på 240g och sprutade in vatten. Sänkte till 200g efter fem minuter.
8.Totalt bakades baguetterna i 25-30minuter och jag luftade dem två gånger under tiden
Tips:För att baguetterna ska hålla sin skorpa under dagen så ska man inte lägga dem i en plastpåse
eller duk.Utan ha dem bara i en korg .
Receptet hittade jag hos Sara Bakar
Kram
Oj vad fina och goda de ser ut! Hembakat bröd är ju bara sååå gott!:)
SvaraRaderaTack snälla.a de knäcker dem färdiga bröden i hyllan med hästlängder :D
RaderaOh vad snygga! Det är alltså hemma hos dig man ska hänga om man vill äta god frukost på helgen. Åh kanske jag får ta tag i et bak till nästa helg, för det är ju så himla trevligt:)
SvaraRaderaTack gumman.heheheh japp,de är bara och komma förbi,så välkommen så
RaderaJättefina och ser riktigt goda ut :)
SvaraRaderaTack tack,de var så goda
RaderaMen guuud så gott, vill ha! Är hungrig nu klockan 11 på kvällen, inget bra alls.
SvaraRaderaVar bor du någonstans? Vill ju veta hur långt vi har mellan oss.
Kram kram
hehehe,oj oj ibland kan suget komma oavsett vilken tid,dock är de jobbigt ja vet.
RaderaBor i Norrköping,de är nog ett par timmar skulle ja gissa på men exakt har ja inte koll på.
Kram
Mums, så goda! Jag bakar gärna själv :)
SvaraRaderaVisst är de,japp ja med
RaderaÅh älskar att baka!! Funderar på att utbilda mig-kock/konditor. Är du utbildad?
SvaraRaderaÄlskar oxå och baka.Nä tyvärr finns de ingen utbildning till konditor som ja vill bli här i Östergötland men de tycker ja du ska satsa på om de finns möjlighet till det
RaderaSå vackra de blev, ser riktigt smarriga ut!
SvaraRaderaÖnskar vi hade tålamodet att baka bröd som dessa, fast det finns ju snabb och nattjästa varianter för sådana som oss:)
Tack snälla.
Raderahehehe,dessa går lika bra och göra nattjästa.Bara trixa till något så blir de nog bra
Åh vad perfekt med ett baugett recept! Det har jag velat göra länge, men har känt mig lite vilsen i det.. Ska pröva detta!
SvaraRaderaJust det, angående formen - kontaktar dig via din mail :)
Finns jättemånga varianter och den här tar lite längre tid men de är dem värda.Åh va kul,lycka till.
RaderaTack fått mejlet :D
Gahhh vad det ser gott ut : ) kram Sofia
SvaraRaderaTack söta.
RaderaSer jätte gott ut!! Åh va sugen jag på nybakat bröd :)
SvaraRaderaJag har så många gånger tänkt att jag skulle göra såna här baguetter, men det slutar alltid med att jag får iväg och köpa baguetter istället....Men nån gång ska jag väl....
SvaraRadera