12 nov. 2012

Franska Baguetter

Dessa åt vi i helgen och dessa blev goda men som alla vet så tar dem tid och göra då jag väljer och använda mig av poolish(fördeg)för då får mjöl och vatten svälla  vilket tar fram både smak och syra. Brödet blir lätt syrligt, luftigt och med knaprig skorpa så som en riktig baguette ska vara.
Vad gör du hellre,bakar eller går och köper en baguett för en tia?




Igredienser:
Fördeg:
5 g jäst
300 g vatten
300 g vetemjöl
Deg:
6 g jäst
300 g vatten
700 g vetemjöl
16 g havssalt

Gör så här:
1.Fördeg:Lös upp jästen i vattnet, vispa till en jämn massa och låt stå 4 timmar i rumstemperatur,
   eller som jag gjorde, 12 timmar i kyl över natten.
2. Poolishen är klar när den blir hålig i mitten. Om den har börjat falla, mata på med lite mer mjöl och
     vatten och låt stå en timme till.
3.Jag blandade poolish, vetemjöl, jäst och vatten, som jag värmde till 34°, eftersom poolishen var
    kylskåpskall  och mjölet rumstempererat .
4.Därefter fick degen vila 90 minuter i plastlåda med lock. I boken står inte att man ska göra något under första jäsningen, men jag vek samman degen försiktigt en gång. Jag välte ut degen på mjölat bakbord. Sedan fick bitarna vila i 15 minuter under bakduk.
5.Jag formade till baguetter genom att rulla bitarna från mitten och spetsa ändarna lite. Jag la bröden
    med skarven neråt på mjölad bakduk, och drog upp tyget mellan baguetterna lite så att de skulle få 
    lite stöd att jäsa uppåt.
6.Fick jäsa i 45minuter till,sen snittade jag den på sidan med en vass kniv,går bra och använda
    ett rakblad annars.
7.Jag satte in baguetterna i ugnen på 240g  och sprutade in vatten. Sänkte till 200g efter fem minuter.
8.Totalt bakades baguetterna i 25-30minuter och jag luftade dem två gånger under tiden
Tips:För att baguetterna ska hålla sin skorpa under dagen så ska man inte lägga dem i en plastpåse
 eller duk.Utan ha dem bara  i en korg .
Receptet hittade jag hos Sara Bakar

Kram

20 kommentarer:

  1. Oj vad fina och goda de ser ut! Hembakat bröd är ju bara sååå gott!:)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack snälla.a de knäcker dem färdiga bröden i hyllan med hästlängder :D

      Radera
  2. Oh vad snygga! Det är alltså hemma hos dig man ska hänga om man vill äta god frukost på helgen. Åh kanske jag får ta tag i et bak till nästa helg, för det är ju så himla trevligt:)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack gumman.heheheh japp,de är bara och komma förbi,så välkommen så

      Radera
  3. Men guuud så gott, vill ha! Är hungrig nu klockan 11 på kvällen, inget bra alls.

    Var bor du någonstans? Vill ju veta hur långt vi har mellan oss.

    Kram kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. hehehe,oj oj ibland kan suget komma oavsett vilken tid,dock är de jobbigt ja vet.
      Bor i Norrköping,de är nog ett par timmar skulle ja gissa på men exakt har ja inte koll på.
      Kram

      Radera
  4. Mums, så goda! Jag bakar gärna själv :)

    SvaraRadera
  5. Åh älskar att baka!! Funderar på att utbilda mig-kock/konditor. Är du utbildad?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Älskar oxå och baka.Nä tyvärr finns de ingen utbildning till konditor som ja vill bli här i Östergötland men de tycker ja du ska satsa på om de finns möjlighet till det

      Radera
  6. Så vackra de blev, ser riktigt smarriga ut!
    Önskar vi hade tålamodet att baka bröd som dessa, fast det finns ju snabb och nattjästa varianter för sådana som oss:)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack snälla.
      hehehe,dessa går lika bra och göra nattjästa.Bara trixa till något så blir de nog bra

      Radera
  7. Åh vad perfekt med ett baugett recept! Det har jag velat göra länge, men har känt mig lite vilsen i det.. Ska pröva detta!

    Just det, angående formen - kontaktar dig via din mail :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Finns jättemånga varianter och den här tar lite längre tid men de är dem värda.Åh va kul,lycka till.
      Tack fått mejlet :D

      Radera
  8. Gahhh vad det ser gott ut : ) kram Sofia

    SvaraRadera
  9. Ser jätte gott ut!! Åh va sugen jag på nybakat bröd :)

    SvaraRadera
  10. Jag har så många gånger tänkt att jag skulle göra såna här baguetter, men det slutar alltid med att jag får iväg och köpa baguetter istället....Men nån gång ska jag väl....

    SvaraRadera