Dem här pralinerna blev en riktig succè med den lyxiga mjölkchokladen och pepparkakstryffeln som smälte i munnen.
Jag har velat göra praliner i över ett år men vet inte varför de aldrig blev av,nu kommer jag absolut testa och göra flera olika sorter för så svårt var det inte.
Ingredienser:
250g choklad Ghana 40%
Pepparkakstryffel:
85g vispgrädde
30g honung
1 tsk rågad pepparkakskryddor
140g mjölkchoklad(marabou)
40g osaltat smör
Gör så här:
1.Häll hälften av chokladen(ghana) i en plastbunke och lägg in i mikron några sek på 350 watt.
Kolla efter några sekunder och rör om så de inte bränns vid.Ta tempen.De ska upp till 45grader.
2.När de gjort det så häller du resten av chokladen i skålen och rör om hela tiden tills temperaturen
går ner till 26-27g.
3.Efter det ska man värma chokladen igen i mikron och nu ska temperaturen upp till 29-30g.
4.Nu är chokladen tempererad och klar att hälla över i pralinformen.Slå formen på bordet några
gånger.Vänta i en minut och vänd formen upp och ner för att få överflödig choklad att rinna av.
5.När chokladen nästan stelnat skrapar man ytan jämnt med en palett.Ställ in i kyl ca 30min.
6.Under tiden kan man göra fyllningen vilket i detta fall har jag använt mig av pepparkakstryffel.
7.Koka upp grädde och honung.Blanda ner pepparkakskryddan.Hacka chokladen i mindre bitar.
Häll grädden över chokladen i en skål och rör om.Blanda i det rumstemperade smöret och blanda
tills smöret har smälts och tryffeln är fin och slät.Låt svalna.
8.Kontrollera att chokladen i pralinformen lossnar lätt innan du fyller dem.Jag använde mig av en
flaska anpassad att ha choklad i som underlättar men går lika bra med en spritspåse.Fyll upp till
3/4 med tryffel.
9.Ställ in formen i kyl och låt fyllningen stelna.Temperera ny choklad(50g) och täck så du får en
botten till pralinerna.Låt stelna i kyl.Sen är de bara och vända på formen så att pralinerna lätt
kommer ut.
10.Sedan är det bara och njuta av dem goda pralinerna med en kopp glögg,te eller vad du tycker om.
Chokladformen kommer från Åsö
Kram
Pepparkakstryffel låter gott! Jag håller med dig, man börjar bli riktigt sugen på allt som smakar jul.
SvaraRaderade är gudomligt gott.A nu är de dags och få upp julstämningen.Vissa har t.om redan gått på julbord,dock tycker ja de är för tidigt för sånt men baka kan man aldrig få nog av :D
Raderaså himla gott!
SvaraRaderaHoppas du mår bättre nu
Ja verkligen,tusen tack mår mkt bättre :D
RaderaSer jätte gott ut :) Snart ska jag också börja baka lite julgodis. Det är sååå mysigt att börja baka till jul!!
SvaraRaderaTack,de var riktigt goda.Tyvärr håller inte praliner så länge så kan inte spara dem till jul,får nog göra när de börjar närma sig istället.visst är de,mysfaktor på högsta nivå
RaderaMen ååh vad gott med praliner! De ser superfina ut. Jul är en viktig högtid hos oss också (viktigaste på hela året) så vi tjuvstartar också en hel del. ;-) Kram Carro
SvaraRaderaVisst är det.Lyxigt tycker ja,och så är de så söta små saker.
RaderaFör oss är de påsken,då Jesus korsfästes men julen kommer under.
Man blir så glad och lyser verkligen upp städer med all dekoration,me like
Kramiz
Men vad avancerat och gott! De ser helt galet goda ut!
SvaraRaderaKram
Nä de var inte avancerat,mycket lättare än ja trodde.
RaderaDem är galet goda.tog 3dagar sen gick dem slut,hiihih och då är vi bara två som gottar.
Gott med pepparkakskrydda i, mums! Gjorde något liknande förra julen... gillas! Jättefin form också :)
SvaraRaderaja de är ju en speciell smak.Tack
RaderaÅh, dessa skulle jag gärna smakat på! Ser jättegoda ut!
SvaraRaderaJa om du ändå bodde närmre,eller du kanske kan själv våga på och göra dessa.är lättare än man tror.
RaderaHej! Var har du köpt pralinformarna?
SvaraRaderaDet var ju sån fin form på dem. :)
Tack snälla.Formen kommer från www.aso.se dock kan inte privatpersoner köpa där men sett något liknande hos http://www.pralinformar.se/ och även hos http://www.marron.se/pralinformar.php
RaderaHoppas du hittar de du söker efter
Sicket lyx:) Perfekt till glöggen!
SvaraRaderaJa absolut,ja förknippar oxå praliner med lyx och så är de så små o söta godingar.
RaderaJag hade en period för många år sen då jag höll på mycket med praliner och gjorde då en med pepparkakstryffel. Det passar så bra i praliner!!
SvaraRaderaÅh hoppas vi får se praliner hos dig framöver,skulle va kul och få olika tips på fyllningar.
RaderaTusen tack för pralintripset! Har i helgen köpt två formar som skall testas i veckan :) mvh Stephanie @ http://www.mondoblog.se/vitlokochenpralin
SvaraRaderaDe var så lite.Vad häftigt,ska bli kul och få se vad du hittar på
Raderadessa låter jätte smarriga, måste prövas!
SvaraRaderaja de var dem verkligen,gör så.varning att de kan bli beroende framkallande.vi åt upp alla på 2-3dagar,så goda blev dem
Raderalycka till