24 sep. 2012

Prinsess Tårta

Jag kollade på Hela Sverige Bakar på internet och blev inspirerad  att själv testa och göra en prinsess tårta och se om ja lyckas på 2 timmar,de kan ja säga att ja inte hann med men jag blev riktigt nöjd med slutresultatet.
Blev varmvispad tårtbotten,vaniljkräm från scratch och hallonsylt från Önos.
Jag tog med den här tårtan till jobbet för att fira en kollega som hade klarat uppkörning och är nu 2:a assisten på Mcdonald`s så stort Grattis till Anna.
Alla kollegor uppskattade tårtan och sa att den var riktig god.Jag frågade vad det är för skillnad på min tårta och den man köper på bageri.Svaret var att min tårta var krämigare,och då blev ja jätteglad.
Första gången i hela mitt liv jag äter en prinsess tårta och kan säga att den var god men skulle nog aldrig föredra sån tårta .Jag föredrar mer maffiga tårtor.





Ingredienser:
Varmvispad tårtbotten:
4ägg
1 1/2dl socker
1 1/2dl vetemjöl
1 tsk äkta vaniljsocker

Vaniljkräm:
500g mjölk
1 vaniljstång
120g äggula(6st)
125g socker
40g majsstärkelse
25g osaltat smör

Krämgrädde:
4st gelatinblad
400g vaniljkräm
400g vispgrädde 40%
250g vispgrädde 40%
5g äkta vaniljsocker
13g socker

Hallonsylt:
1.5dl hallonsylt Önos

Gör så här:
1.Varmvispad tårtbotten-Vispa ägg och socker  över ett vattenbad tills de blir 40grader.
2.Ta då bort från värmen och vispa tills det blir kallt,tar ca tio minuter.Jag använde min assistent  på
   låg hastighet.Under tiden kan du smöra formen(22cm) med smör och även bakplåtspapper.
3.Sikta i mjölet och vaniljsockret och rör om med en slickepott eller slev.
4.Häll i smeten i bakformen och grädda i ugnen på 200g i 25-30min.Jag hade min i 30min.
5.Vaniljkräm- Häll mjölken i en tjockbottnad kastrull.Dela vaniljstången på längden och skrapa ur
   fröna.Lägg fröna och vaniljstången i mjöken och låt det koka upp.
6.Ta kastrullen från värmen och låt stå och dra i 10-15min.Ta upp vaniljstången.Vispa äggula,socker
  och majsstärkelse lätt och luftigt.
7.Häll mjölken i äggblandningen under vispning.Vispa tills de blir helt slät.Häll tillbaka blandningen
   i kastrullen.Värm under npgrann omrörning med visp tills krämen kokat upp ordentligt.Den ska
   vara så tjock att man knappt kan vispa.Tillsätt smöret och ta bort från värmen och vispa tills smöret
   har smälts.
8.Kyl krämen så snabbt som möjligt.Jag la kastrullen i ett vattenbad och rörde om då och då.
9.Lägg krämen i en skål och täck med plastfolie och förvara i kyl tills den svalnar.
10.Krämgrädde-Lägg gelatinbladen i blöt ca 10min.
11.Vispa 400g grädde till fast skum i en kyld bunke.Blanda den kalla vaniljkrämen och den vispade
     grädde och vispa så de blandats ihop.
12.Ta upp gelatinbladen och kramar inte ur vattnet utan låt de följa med när du smälter den till 40-45
     grader.Rör mer ca 100g av den färdiga vaniljkrämen i gelatinblandningen och blanda tills det blir
     slät kräm.Vänd försiktigt ner i krämgrädden och rör om.
13.Vispa 250g grädde fast tillsammans med socker och vaniljsocker.
14.Dela den helt avsvalnade tårtbotten i tre delar.Bred ut hallonsylt på understa delen och täck
     med ett lager krämgrädde över sylten.Lägg på andra botten över och lägg på resterande av
    krämgrädde och lägg på den sista tårtbotten över.Jag använde mig av plastlim runt om så inte
   fyllningen skulle rinna ut.
15.Spacklas med vispad grädde på toppen så de blir som en kupol,all grädde ska användas för att
     bre på sidorna.
16.Sätt in tårtan i kylen i ca 30min.
17.Sedan då det är dags så är det bara och arbeta in marsipanen och kavla till 2mm och sedan
     täcka tårtan och använd smoother så du får fina kanter och sidor.
18.Sikta över lite lätt med florsocker.Lägg på en ros i mitten med ätbart lim,ja gjorde min av sp som jag färgade med wilton(rose)färgen och sedan penslade ja lite lätt med ett rosa ätbart shimmer.Och tre blad.




Kram

21 kommentarer:

  1. Jättefin, du skulle varit med i programmet! Har du köpt färdigt tårtlock eller gjort eget?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tusen tack men ja sökte inte ens ditt då jag hade praktik på bageri och skulle då egentligen ha börjat utb,men de sket sig .
      Nästa år kanske ja gör
      Nä köper örebro kavlingsmarsipan på ica kvantum och kavlar själv

      Radera
  2. Det är så gott med princesstårta!! Vad fin den blev!!!

    SvaraRadera
  3. Jättefin! Hur lång tid tog det?

    SvaraRadera
  4. Din tårta slog ju alla med råge! Du borde vara där och visa hur det ska göras :) Hur lång tid tog det för dig att göra tårtan?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tusen tack va snällt sagt.heheheh,nästa år kanske.
      är inte säker men gissar på 2,5tim,rosen förstörde allt för mig,fick göra den flera gånger tills ja blev halv nöjd sen gav ja upp

      Radera
  5. Ha ha, jag funderade också på att prova på att göra en tårta med den tidspressen, men kom aldrig längre än till själva tanken.
    snygg blev den i alla fall, din tårta.

    SvaraRadera
    Svar
    1. hehehe,ja tänkte varför inte,men så hade ja inte allt hemma så kunde inte ta tid,men tårtbotten tog 40min,vaniljkräm tog typ 15min,plus att den behövde kylas av,vispa grädde,och sen låta tårtbotten svalna av och göra rosen tog mest tid,och sen kavla så ja räknar med 2,5timme men hade ja tidspress så tror ja nog att ja skulle klarat det.

      Radera
  6. Vad fin den blev! Jag tänkte också ta och göra den och se hur tårtbotten blir när äggsmeten ska vispas över vattenbad. Tyckte du det blev någon skillnad på tårtbotten?

    SvaraRadera
    Svar
    1. A de var faktiskt inte så svårt,rek och använda en bakmaskin,att vispa med elvisp tar för lång tid.
      A den här botten blev mer luftig och tunnare.

      Radera
  7. Din tårta ser jättefin ut! Idag blev vi bjudna på just prinsesstårta på jobbet:)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack snälla,ja alltid trevligt och få tårta på jobbet,tyvärr blir de bara ja som tar med mig fika dit

      Radera
  8. Perfekt, då tar jag och bakar med ditt recept. Det är ju prinsesstårtans vecka, den här veckan läste jag. Blev också sugen att göra en efter bakprogrammet i torsdags. Kanske ska göra den i morgon...

    Kram Malin

    SvaraRadera
    Svar
    1. Åh vad roligt,lycka till.Det hade ja ingen aning om,men vi har redan ätit för den här veckan oxå :D

      Radera
  9. Svar
    1. hehehe,a de är ett band som är av plast som ja la runt tårtan.

      Radera
  10. kanske en dum fråga men ska det inte va bakpulver i tårtbotten?
    eller är det nått med att man varmvispar som gör att det "fluffar upp" ändå?

    SvaraRadera
    Svar
    1. finns inga dumma frågor :D nä det ska inte vara någon bakpulver i det här receptet.De här receptet på tårtbotten blir inte så hög,för de behövs inte.titta på bilderna så märker du det.Mer fyllning än tårtbotten och den var såå god.ett måste.

      Radera