I går gjorde ja en deg som jag gräddade i dag.Snabbt och busenkelt, det som är så bra med nattjästa bröd.Detta blev jättegott och kommer definitivt göra om dessa.Extra plus att de inte behövde jäsa innan de for in i ugnen.
Ingredienser:
30g jäst(torr)
4dl vatten
1dl mjölk
0.5msk socker
1.5tsk salt
8dl vetemjöl special
1dl grovt rågmjöl
Gör så här:
1.Lägg jäst,vatten,mjölk och rör om tills jästen löst sig.Tillsätt socker,salt och sist
mjölen.Lägg på en bakduk och in i kylskåpet.
2.Dagen efter sätt på ugnen,ta fram degen på ett mjölat bakbord.Jag använde grov rågmjöl
och kavla lite,sedan skärde jag med en pizza slicer och fick ut 16st bröd.
3.Lägg på plåt med bakplåtspapper och in i ugnen på 225grader i ca 15min,kasta ett halvt glas vatten
på botten så får du knaprig yta.
Kram
Älskar långjäst bröd, de är godast! Så fina bröd du bakat.
SvaraRaderaJa de är klart en fördel med långjästa bröd,blir annorlunda och godare smak.Tack gumman
RaderaHur menar du med att man ska kasta vatten på? Ska man hälla vattnet i samma plåt som bröden ligger på? Sen undrar jag om man inte behöver lösa upp jästen i fingervarmt vatten? :)
SvaraRaderaJag hade plåten i mitten av ugnen och jag kastade vatten längst under plåten dvs.
RaderaJag använde kallt vatten,och mjölken direkt från kylen.Gäller och röra tills jästen löser sig
Så fina bröd du bakat!
SvaraRaderaNattjäst är min melodi. Då får man ju sova samtidigt som brödet jäser:)
SvaraRaderaVisst är nattjäst bröd det absolut bästa som finns. Inte mycket annat som bakas i matbrödsväg i vårt kök inte:)
SvaraRaderaBästa bästa! Tyvärr blir det inte mycket bröd nu under min vv-diet. Sorgligt men sant...
SvaraRaderaKram Malin
Det är så smidigt med kalljästa bröd över natten! Inget är ju bättre än helt nybakat bröd på morgonen. Det såg riktigt gott ut :)
SvaraRaderaSer verkligen supergott ut! Kommer definitivt att testa detta recept! Tack ;)
SvaraRaderaVad goda de ser ut, man blir riktigt sugen! :)
SvaraRadera