18 nov. 2011

Saffrans macarons

Dessa macarons gjorde jag samma dag jag såg dessa hos underbara Caroline,Heaven Street.Hon kan verkligen inspierera och man blir så glad av att se hennes bakverk.Meningen var att jag skulle gå till campus och bjuda till studenterna,men de blev icke så.För på natten så fick min son magsjuka,så tyvärr kastades alla dessa.
Men jag var tvungen att ta en tugga,och de blev en saffrans explosion  i munnen.Jag tycker choklad+ saffran passar väldigt bra tillsammans,gjorde även några med apelsinsmörkräm.
Första gången jag använde macaronmattan från underbara Lekuè.Skulle nog behöva halvera receptet,då jag
fick hela 3 plåtar fyllda.Japp,de andra 2 plåtarna fick bli hederliga macarons med olika storlekar.
Jag kan verkligen rekommendera macaronmattan,för den som vill ha perfekta macarons.Japp,äntligen fick
jag till dem lika fina som hos konditorna,och det tack vare macaronmattan.
Vill du köpa din egna så finns de hos alla önska butikerna.






Ingredienser:
120g äggvitor uppdelat 2x 60g (ca 4 ägg)
35g socker
150g mandelmjöl
150g florsocker
1 paket saffran Från Påfågel saffran
Sockerlag: 150g socker + 50g vatten
Fyllning 1:
175g rumsvarmt smör
0.75dl florsocker
0.5msk vaniljsocker
1msk kakao(Valhrona)
Choklad Flakes Från Sockerflinga
Gör så här:
1.Sikta florsocker och blanda i mandelmjöl,rör om ordentligt.
2.Dela upp 120g äggvita i två skålar.60g i varje,viktigt att ha en våg.
3.Vispa 60g äggvita till ett mjukt skum och tillsätt sedan lite socker i taget,
   samtidigt du vispar.Det ska bli en tjock,härlig maräng.
4.Koka upp vatten och socker till en sockerlag i en kastrull tills sockerlagen blir 118grader.
   Viktigt att ha en termometer.
5.När sockerlagen blir 118,tillsätt i äggula sats 1 och lite i taget medan du vispar på låg hastighet,
   fortsätt tills de svalnat helt och blivit en blank maräng,tar nog 10-15min.
6.Blanda de återstående 60g äggvita,som inte ska vispas alls,med florsocker/mandelblandningen
   till en smet och vänd sedan försiktigt ner smeten i marängen.Använd slickepott då detta moment görs.  
   Marängen förstörs om du rör för mycket.
7.Häll i saffranpåsen.Vill du ha lite färg,tillsätt då gul pastafärg.
8.Spritsa ut,genom att använda din decomax eller annars vanlig spritspåse till femkrona storlek.Tänk
   på att de jäser ut så gör de inte för stora.Använder du macaronmattan så pröva dig fram.
9.Låt macaronsen vila på plåt i minst 30min,tills de får som ett skinn på sig.de går lätt att känna på de.
   Vill du slänga på strössel,gör de då du har spritsat ut dem,innan de torkar.Grädda i nedersta falsen i
   160grader,mellan 12-15min,beror ju också på din  ugn.När du kan lyfta upp macaronsen då är de klara.
10.Sedan är de bara låta de vila,och samtidigt kan du göra fyllningen.Ta och sikta florsocker och kakao
    och sedan bara röra om tills de blir jämnt.Sedan tar du en macaron halva och lägger på fyllningen,och
    tar en annan halva och trycker på lätt,voila så har du fått din egna macaron.Om du kan,låt de få
   stå i kylen i en försluten burk,för då blir de allra godast dagen efter.

Kram

17 kommentarer:

  1. Du är för söt!! Tack snälla :)
    Superfina macarons!! Och vad fin din sida är!!!! Stor kram till dig vännen :D

    SvaraRadera
  2. Caroline-De var så lite,de förtjänar du.
    Tack vare ditt recept och macaronmattan blev de så fina.Tack gumman,började tröttna på de mörka.
    Bamsekram

    SvaraRadera
  3. Hovkonditorn-tack så mycket.Blev nöjd med dessa för första gången,macaronmatta är bästa knepet

    SvaraRadera
  4. Va fina!! Vilken fin uppdatering du har gjort på sidan :)

    SvaraRadera
  5. Veronica-Tack så mycket,va glad ja blir och höra
    det

    SvaraRadera
  6. Ser så goda ut och med saffranssmak, yum! :)

    Älskar din ljusa sida, mycket bättre!! ;)

    SvaraRadera
  7. Amy`s piece of cake-a smaken tar verkligen en till julbordet.Javisst är de,lyser upp bättre.
    Tack för feedback,de gillar ja

    SvaraRadera
  8. Superfina macarons och de låter verkligen gott med saffran i!

    Får nog ta och investera en sån matta! :)

    SvaraRadera
  9. Annica-tack så mycket.vet du,ja ska snart tävla ut ett macaronset,med macaronmatta +decomax.
    har själv ett sånt kit,helt underbart.

    SvaraRadera
  10. OJ va fina. Det kanske man ska göra till julbordet i år. Tusen tacl för tipset. Sen har jag varit inne och hejjat på dig. Hoppas du vinner =)
    Lycka till!!

    SvaraRadera
  11. Vardaxlyx-Tack så mycket.a byta ut lussekatter mot macarons,mer lyxigare.Tusen tack för din röst.
    Åh de hoppas ja med,behöver all hjälp ja kan få

    SvaraRadera
  12. Oj här hade du gjort om, fint!
    Jag har nu röstat på dej, hoppas du vinner :)
    Fungerar denna macarons bricka bra? Funderar på om man kanske skulle köpa? :)

    SvaraRadera
  13. Bullmamman-A de var dags,inte exakt de jag var ute efter,men efter ett par månaders tjat blev de något snabbt.började själv till slut tröttna på de mörka.men kommer att ändra då den riktiga headerna är färdig så den blir komplett så som jag vill ha det.
    Åh tack gumman,de tackar jag för.
    A den är superbra.Jag kommer snart köra i gång en tävling där man kan vinna macaron set dvs + decomax sprits.den vill du inte missa.

    SvaraRadera
  14. Vad fina dom blev med hjälp utav mattan :) Den verkar väldigt smidig :) Men varför frös du inte bara ner macaronsen och använde dom vid ett senare tillfälle? Måste ha känts tråkigt att kasta så goda och fina macarons :(

    SvaraRadera
  15. Var har du fått tag i "macaronmattan"?
    Har gjort små söta macarons ikväll och använde mig av receptet av din chokladfyllning.

    SvaraRadera
  16. Maria-Den kan man hitta på alla önska butikerna,och även hos www.ninasmat.se , bagaren och kocken.finns lite överallt.
    Hoppas ni gillade fyllningen lika mycket som ja gjorde

    SvaraRadera